Očekáváné události

23. 9. 201419:06

27. - 28. září 2014: Úřad vlády se zapojuje do oslav Dne české státnosti – otevírá veřejnosti Strakovu akademii a vilu v Sezimově Ústí

Úřad vlády se tento víkend 27. a 28. září zapojí do oslav Dne české státnosti a svátku svatého Václava. V rámci těchto oslav po třech letech znovu zpřístupní Strakovu akademii, sídlo Úřadu vlády ČR. Po celý víkend bude pro veřejnost rovněž otevřena vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. V neděli 28. září pak vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák slavnostně zahájí v pražském Hrzánském paláci výstavu s názvem Můj stát.

Úřad vlády se tento víkend 27. a 28. září zapojí do oslav Dne české státnosti a svátku svatého Václava. V rámci těchto oslav po čtyřech letech znovu zpřístupní Strakovu akademii, sídlo Úřadu vlády ČR. Po celý víkend bude pro veřejnost rovněž otevřena vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. V neděli 28. září pak vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák slavnostně zahájí v pražském Hrzánském paláci výstavu s názvem Můj stát.

Otevření Strakovy akademie

Termín otevření

Strakova akademie bude přístupná veřejnosti v neděli 28. září hlavním vchodem z nábřeží Edvarda Beneše 4 od 10 do 17 hodin.

Místo

Úřad vlády ČR, vstup z nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha – Malá Strana

Kontaktní osoba na místě

Jan Nechvátal, Odbor komunikace Úřadu vlády, e-mail: nechvatal.jan@vlada.cz, tel. 602 283 329

Historie Strakovy akademie

Majestátní novobarokní budova sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin, jak tomu chtěl císařský tajný rada hrabě Jan Petr Straka, pán z Nedabylic a Libčan, který ve své závěti věnoval k tomuto účelu veškerý svůj majetek. Stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil a na výzdobě budovy se podíleli sochaři Josef Mauder a Celda Klouček. Ke Strakově akademii patří i rozlehlá zahrada budovaná pod dohledem Františka Thomayera.

Otevření vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí

Termín otevření a průběh prohlídek

Vila Hany a Edvarda Benešových bude otevřena veřejnosti o víkendu 27. a 28. září. Prohlídky probíhají od 10 do 16 hodin v organizovaných skupinách za doprovodu průvodce. Délka prohlídky je zhruba 40 minut.

Místo

Vila Hany a Edvarda Benešových, Dr. E. Beneše 201, 390 01 Sezimovo Ústí I.

Kontaktní osoba na místě

Petr Musil, Odbor komunikace úřadu vlády, e-mail: musil.petr@vlada.cz, tel. 602 411 962

Historie vily Hany a Edvarda Benešových

Letní sídlo manželů Benešových v Sezimově Ústí, které dnes slouží nejen jako reprezentační prostor předsedy vlády, ale je především důstojným památníkem Hany a Edvarda Benešových, byla poprvé zpřístupněna veřejnosti 28. května 2009. Návštěvníky čeká prohlídka exteriéru budovy, mohou se těšit na oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, dále na jídelnu a pracovnu, jež se spolu s ložnicí nachází v prvním patře. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům vybavili manželé Benešovi. Součástí komentované prohlídky je též procházka přilehlým parkem, jenž je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Celá prohlídka je zakončena u hrobky manželů Benešových.

Vernisáž výstavy Můj stát

Vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák společně s Lucií Wittlichovou, ředitelkou o.p.s. Dny české státnosti představí výstavu s názvem Můj stát, putování s českým lvem za 7 státními symboly, která bude slavnostně zahájena 28. září v Hrzánském paláci. Výstava vysvětlující dětem zábavnou formou právě státní symboly České republiky bude sloužit základním školám pro další vzdělávání žáků. Nad výstavou s názvem Můj stát, kterou organizuje Úřad vlády ČR společně s o.p.s. Dny české státnosti, převzal záštitu předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová a kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský a primas český.


Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskovy.odbor@vlada.cz
telefon: 22400 2058/2059/2376/2596
www.vlada.cz