Dny otevřených dveří

28. 9. 201417:27

Strakovu akademii si v neděli prohlédlo téměř 1300 návštěvníků

Úřad vlády ČR po třech letech otevřel veřejnosti Strakovu akademii a v rámci pravidelných prohlídek také vilu manželů Benešových v Sezimově Ústí.

Strakova akademie

Sídlo vlády si během jediného dne prohlédlo 1291 návštěvníků. S průvodci bylo možné nahlédnout do jednacího sálu vlády, pracovny premiéra republiky, tiskového atria, starého tiskového sálu, vládní jídelny a zahrady Strakovy akademie.

Majestátní novobarokní budova sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin, jak tomu chtěl císařský tajný rada hrabě Jan Petr Straka, pán z Nedabylic a Libčan, který ve své závěti věnoval k tomuto účelu veškerý svůj majetek. Stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil a na výzdobě budovy se podíleli sochaři Josef Mauder a Celda Klouček. Ke Strakově akademii patří i rozlehlá zahrada budovaná pod dohledem Františka Thomayera. V současné době se ve Strakově akademii nachází sídlo Úřadu vlády ČR, probíhají zde pravidelně jednání vlády a je místem protokolárních přijetí.

Vila manželů Benešových v Sezimově Ústí

Předposlední víkend v tomto roce otevřela své brány návštěvníkům také vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, navštívilo ji 541 návštěvníků. Letní sídlo manželů Benešových v Sezimově Ústí, které dnes slouží nejen jako reprezentační prostor předsedy vlády, ale je především důstojným památníkem Hany a Edvarda Benešových, byla poprvé zpřístupněna veřejnosti 28. května 2009.

Návštěvníci si mohli vychutnat prohlídku exteriéru budovy, oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, jídelnu a pracovnu, jež se spolu s ložnicí nachází v prvním patře. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům zařídili manželé Benešovi.

Součástí komentované prohlídky byla také procházka přilehlým parkem, který je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Celá prohlídka byla zakončena u hrobky manželů Benešových s nově instalovanou bronzovou replikou busty prezidenta Beneše, jejímž autorem je akademický sochař Matouš Holý.

Úřad vlády ČR v letošním roce ještě zpřístupní: