Aktuálně

1. 10. 201415:41

Premiér Sobotka se setkal s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Tillichem

Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka se ve středu 1. října 2014 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR setkal s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Stanislawem Tilichem. Společně jednali o prohlubování policejní spolupráce, protidrogové politice a o rozvoji silniční dopravní infrastruktury.

Mezi hlavní téma jednání patřilo zintenzivnění spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury, zejména železniční spojení Praha – Drážďany, které patří pro Českou republiku mezi hlavní priority, protože představuje napojení na západoevropskou síť vysokorychlostních železnic a propojení střední Evropy se severoněmeckými přístavy. Na české straně je zahájena projektová příprava úseku Praha – Lovosice, realizace nové vysokorychlostní tratě se předpokládá v období 2023-2025.

Dalším tématem jednání byla spolupráce v oblasti bezpečnosti a boje proti organizovanému zločinu, zejména v oblasti pašování drog.

Jedná se již o třetí setkání ministerského předsedy Stanislawa Tillicha s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Saský ministerský předseda Stanislaw Tillich přijel do Prahy na slavnostní akci pořádanou zastupitelským úřadem Spolkové republiky Německo v Praze jako spolupořadatel oslav Dne německé jednoty a 25. výročí vycestování uprchlíku z Německé demokratické republiky přes velvyslanectví SRN do západního Německa. Při té příležitosti se Saský premiér setká s prezidentem Milošem Zemanem.