Aktuálně

22. 10. 201410:21

Premiér Sobotka si připomene výročí 17. listopadu 1989 besedou se studenty a aktéry tehdejších událostí

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se na pozvání Právnické fakulty Univerzity Karlovy a Spolku českých právníků Všehrd zúčastní 15. listopadu 2014 společné diskuse s vysokoškolskými studenty. Tématem debaty bude trvalá výzva Listopadu 1989 a jeho přesah do dnešních dnů.

V rámci připomenutí 25. výročí Listopadu 1989 se do diskuse zapojí také významní aktéři listopadových událostí, jako jsou ministr Jiří Dienstbier jako studentský aktivista z roku 1989, Martin Klíma jako tehdejší studentský mluvčí, Petr Kučera, čelný představitel Občanského fóra a bývalý poslanec, Petr Pithart, disident a poté předseda vlády, a také Lída Rakušanová, novinářka a bývalá redaktorka Rádia Svobodná Evropa. Tato reprezentativní diskuse, při níž se na jedno místo povedlo získat řadu hybatelů a svědků událostí roku 1989, je symbolickým vyjádřením úcty a respektu k odkazu těch, kdo se aktivně zasloužili o pád komunistického režimu, včetně prezidenta Václava Havla.

„Zajímají mne názory dnešních studentů na tuto přelomovou událost nejnovějších dějin, a chci vědět, jakou roli hraje listopad 89 v jejich posuzování naší přítomnosti. Půjde de facto o konfrontaci zkušeností několika generací – tehdejších aktérů listopadových událostí a těch, kteří často nebyli tehdy ještě ani na světě, ale budou pod jejich přímým či nepřímým vlivem utvářet budoucnost naší země,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Více informací na http://www.prf.cuni.cz/.