Aktuálně

20. 10. 201419:46

Vláda schválila účast českých vojáků na misích i novelu energetického zákona

Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky na své schůzi v pondělí 20. října 2014 projednal a schválil mandát pro účast České republiky na vojenských zahraničních misích i Návrh novely energetického zákona. Vláda dnes také jednala se zástupci Svazu měst a obcí, a to především o problematice místních samospráv a evropských fondů a reformě veřejné správy.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Čeští vojáci se budou i nadále účastnit zahraničních misích. Vláda projednala a schválila působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v letech 2015 a 2016. Mandát pro působení ČR v celkem 9 operacích NATO, EU a MFO se týká operací v Evropě, Asii i Africe. Příští rok Česká republika nasadí v misích maximálně 664 osob, o rok později pak maximálně 739 osob. Prioritní oblastí působení českých vojenských jednotek přitom zůstává Afghánistán. Nadále budou české jednotky přítomny také na Balkáně, Sinajském poloostrově a nadále bude pokračovat také naše účast na výcvikové misi EU v Mali.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet předsedy vlády Sobotky se dnes zabýval také Návrhem novely energetického zákona a dalších souvisejících zákonů. Cílem návrhu je zlepšení aplikovatelnosti, kontroly a vymahatelnosti práv a povinností v energetických odvětvích i ve vazbě na pravomoci orgánů státní správy. Dalšími prioritními body návrhu jsou vyšší stabilita a předvídatelnost regulačního prostředí v energetice, větší transparentnost procesu regulace v energetických odvětvích, lepší ochrana konkurenčního prostředí či vyšší ochrana spotřebitelů při uzavírání smluv na dodávku energií.

Společného jednání kabinetu premiéra Sobotky se v pondělí 20. října 2014 zúčastnili také zástupci Svazu měst a obcí. Hlavními tématy byla problematika místních samospráv a evropských fondů a reforma veřejné správy. Při společném jednání se zástupci vlády a Svazu měst a obcí zabývali především regulací výkupu kovů, problematikou sociálního bydlení, novelou zákona o přestupcích, protidrogovou problematikou či církevními restitucemi.