Dny otevřených dveří

28. 10. 201417:00

Úřad vlády ve státní svátek přivítal v rezidenci českých premiérů 2315 návštěvníků

Rekordních 2315 návštěvníků si v úterý 28. října prohlédlo Kramářovu vilu, kterou naposled v tomto roce zpřístupnil Úřad vlády veřejnosti, tentokrát u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu.

Veřejnost měla možnost prohlédnout si zahradu i vnitřní prostory Kramářovy vily, včetně velké jídelny, hudebního salonku, historické pracovny Karla Kramáře a kulečníkového sálu.

Úřad vlády ČR zpřístupňuje své objekty v rámci větší otevřenosti úřadu vůči veřejnosti. Kramářovu vilu si tak 8. května 2014 během jediného dne prohlédlo úctyhodných 2 200 návštěvníků.

Během června byla zpřístupněna také zahrada Strakovy akademie a v září i samotné sídlo vlády. Obě tyto akce přilákaly celkem téměř tři a půl tisíce návštěvníků. Od května do října byly také zajišťovány prohlídky vily manželů Benešových v Sezimově Ústí. Až do letošního 2. listopadu je veřejnosti volně přístupná výstava s názvem Češi pod prapory Velké války před Lichtenštejnským palácem na pražské Kampě.

Historie Kramářovy vily

Manželé Karel a Naděžda Kramářovi si nechali v roce 1915 vystavět na XIX. baště sv. Máří Magdalény v Praze honosnou vilu. Budova o rozloze 700 m2 měla 56 rozmanitých místností. Nacházely se zde ložnice, pracovny, jídelny, salony, haly, hostinské pokoje, ale i například lázně. Originální interiér vily vznikal za přispění tehdejších významných umělců. V okolí vily byly vystavěny skleníky, tenisový kurt a park. Po smrti manželů Kramářových v roce 1938 přešla vila do vlastnictví Společnosti Karla Kramáře. Na konci 30. let objekt spravovalo Národní muzeum a v roce 1952 připadla vila Úřadu předsednictva vlády. V této době sloužila převážně k prezentaci a ubytování státních návštěv. V 90. letech byla vila kompletně zrekonstruována a od roku 1998 slouží jako rezidence předsedy vlády České republiky.