Aktuálně

15. 11. 201418:17

Předseda vlády Sobotka diskutoval se studenty o listopadových událostech roku 1989

Premiér Bohuslav Sobotka se 15. listopadu 2014 zúčastnil akcí k připomínce 25. výročí Listopadu 1989. Společně se studenty a významnými aktéry tehdejších událostí diskutoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. V podvečer se pak v pražském Lichtenštejnském paláci setkal s členy vlády, zástupci Parlamentu České republiky a členy diplomatického sboru. Společně si v rámci vzpomínkového večera připomněli listopadové události před pětavaceti lety.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Předseda vlády Bohuslav Sobotka přijal pozvání studentů Univerzity Karlovy a Spolku českých právníků Všehrd ke společné debatě s vysokoškolskými studenty a významnými osobnostmi sametové revoluce, se kterými diskutoval téma Listopad 1989 – trvalá výzva.

Do debaty se zapojili významní aktéři Listopadu 1989 - studentský aktivitista a dnes ministr Jiří Dienstbier, studentský mluvčí Martin Klíma, čelný představitel Občanského fóra a bývalý poslance Petr Kučera, disident a předseda vlády Petr Pithart a také Lída Rakušanová, novinářka a bývalá redaktorka Rádia Svobodná Evropa. Tato reprezentativní diskuse, při níž se na jedno místo povedlo získat řadu hybatelů a svědků událostí roku 1989, je symbolickým vyjádřením úcty a respektu k odkazu těch, kdo se aktivně zasloužili o pád komunistického režimu, včetně prezidenta Václava Havla.

V podvečer se premiér Sobotka v rámci vzpomínkového setkání v Lichtenštejnském paláci sešel s členovy vlády, horní a dolní komory Parlamentu ČR a rovněž členy diplomatického sboru. Vláda České Republiky si tak připomněla Listopad 1989 a uctila památku boje za demokracii a svobodu.

U příležitosti 25. výročí sametové revoluce se předseda vlády Bohuslav Sobotka zúčastnil již v pátek 14. listopadu 2014 Slavnostního shromáždění v Nové budově Národního muzea. Společně s dalšími zástupci politických stran se zúčastnil položení kytice k pamětní desce Alexandra Dubčeka.