Aktuálně

24. 11. 201416:54

Vláda řešila úložiště pro munici z Vrbětic a pomoc po živelních pohromách

Kabinet Bohuslava Sobotky na své schůzi 24. listopadu 2014 projednal a odsouhlasil klíčové opatření na řešení situace ve vybuchlém muničním skladu ve Vrběticích. Vláda také zlepšila poskytování podpory bydlení po všech živelních pohromách.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

S ohledem na aktuální veřejný zájem rozhodl kabinet Bohuslava Sobotky o ponechání areálu muničních skladů Květná ve vlastnictví státu. Areál měl být původně odprodán, nyní ale bude uveden do provozuschopného stavu a nabídnut pro dočasné uskladnění části munice z vybuchlého skladu ve Vrběticích.

Do Květné může stát za poplatek převézt materiál, který jeho soukromí majitelé nezvládnou zabezpečit sami. Jde o další z vládních opatření na řešení situace ve Vrběticích, kam již dříve kabinet povolal sto vojáků.

Vládní pomoc po živelních pohromách

Vláda schválila novou finanční pomoc Jihomoravskému kraji postiženému sesuvy půdy. Před tím v říjnu kabinet Bohuslava Sobotky uvolnil bezúplatně pohonné hmoty potřebné pro sanační práce v zasažených oblastech.

Vláda současně odsouhlasila efektivnější poskytování podpory bydlení po všech živelních pohromách, nejen po povodních, jak tomu bylo doposud.

Státní fond rozvoje bydlení nabídne v budoucnu nízkoúročené úvěry na obnovu bytů či domů s vyššími limity a pro širší okruh osob. Zároveň dojde ke snížení administrativní a dluhové zátěže obcí.

Postupující profesionalizace státní správy

Kabinet Bohuslava Sobotky stanovil kritéria pro výběr náměstka ministra vnitra pro státní službu a personálního ředitele sekce pro státní službu.

Obsazení obou klíčových pozic v rodící se státní službě představuje další krok vlády k zásadnímu odpolitizování státní správy, k němuž se kabinet zavázal ve svém programovém prohlášení.