Aktuálně

9. 12. 201419:46

Premiéři zemí V4 řešili situaci na Ukrajině i vzájemnou spolupráci

V Bratislavě se v úterý 9. prosince 2014 sešli předsedové vlád členských zemí Visegrádské skupiny a spolkový prezident Švýcarské konfederace Didier Burkhalter. Na společném jednání mluvili především o energetické bezpečnosti, konkurenceschopnosti nebo situaci na Ukrajině.

Premiéři se švýcarským prezidentem řešili také vzájemné vztahy mezi Evropskou unií a Švýcarskem.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ocenil práci švýcarského prezidenta Burkhaltera, který je zároveň předsedou OBSE. „Ukrajinská krize ukázala, že je potřeba nejen trvat na dodržování mezinárodního práva a zajistit společný solidární postup členských zemí Evropské unie, ale že také potřebujeme mít funkční mezinárodní organizace, jako je například OBSE,“ uvedl po jednání Sobotka. Právě tato organizace může mít podle něj velkou roli při naplňování mírových dohod.

Sobotka na jednání vystoupil s úvodním slovem u tématu Ekonomická politika a posilování ekonomických vztahů. Podle něj je důležitá především další spolupráce v oblasti podpory inovací, vědy a výzkumu v rámci společných vědeckých a výzkumných projektů, která může pomoci i průmyslové výrobě.

Předsedové vlád České republiky, Slovenka, Maďarska a Polska na společné večeři na Bratislavském hradě řešili také nadcházející Evropskou radu, která se koná příští týden. Dalšími tématy byly například Evropské strukturální fondy nebo Visegrádský patentový institut.

Slovensko aktuálně Visegrádské skupině předsedá.