Aktuálně

16. 12. 201418:54

Premiér Sobotka se zúčastnil setkání předsedů vlád 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 16. prosince 2014 zúčastnil setkání předsedů vlád v rámci iniciativy Čínské lidové republiky k 16 zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy v Bělehradě. Společně s premiérem se summitu v Bělehradě zúčastnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Hlavními tématy summitu předsedů vlád byla oblast nových technologií, dopravy, ochrany životního prostředí, zdravotnictví, energetiky a sektoru služeb. Jednalo se již o třetí setkání premiérů platformy 16+1. Česká republika při společné diskusi premiérů nabídla možnost organizace dalšího setkání v roce 2016, které by se uskutečnilo v Praze.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se u příležitosti setkání předsedů vlád v rámci iniciativy Čínské lidové republiky k 16 zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy v Bělehradě setkal s premiérem Číny Li Kche-čchiangem. Při společném jednání hovořili o vzájemné spolupráci obou zemí, především v oblasti investic, strojírenství, moderních technologií, zdravotnictví a energetiky. Diskutovali také o dopravě a zavedení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Šanghají.

Dále český premiér jednal s předsedou vlády Srbské republiky Alexandarem Vučićem, se kterým navázali na návštěvu premiéra Vúčiće v Praze, hovořili o konkrétních projektech hospodářské spolupráce jako jsou rozšiřování a modernizace srbských tepelných a vodních elektráren či podpora rozvoje dálniční, silniční a železničniční sítě v Srbsku. V rámci bilaterální setkání se premiér Sobotka setkal s předsedou vlády Albánské republiky Edim Ramou.

V odpoledních hodinách premiér se premiér zúčastnil zahájení ekonomického fóra China CEEC, které se uskutečnilo souběžně se summitem.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek podepsal Memorandum o porozumění se zástupcem China Eximbank Li Ruogu, 16. prosince 2014.
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek podepsal Memorandum o porozumění se zástupcem China Eximbank Li Ruogu, 16. prosince 2014.

Společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou navštívili summit v Bělehradu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který zde podepsal Memorandum o porozumění se zástupcem China Eximbank Li Ruogu. Společně s premiérem do Bělehradu přicestovala také podnikatelská delegace.