Aktuálně

10. 1. 201510:23

Premiér Sobotka a ministr zahraničních věcí Zaorálek uctí nedělním pochodem v Paříži oběti teroristického útoku

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se v neděli 11. ledna v Paříži zúčastní Pochodu za národní jednotu a vyjádří tak úctu obětem teroristického útoku, který se odehrál v minulých dnech ve francouzské metropoli.

Nedělní pietní pochod má za cíl vzdát hold památce obětí teroristického útoku redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo a vyjádřit odhodlání bránit demokratické hodnoty, jakými jsou svoboda slova, svoboda vyznání i rovnost všech lidí. Pochod za národní jednotu (Marche républicaine) začíná v 15 hodin na Náměstí Republiky v centru Paříže.

„Terorismus, nenávist a fanatismus neznají hranice. Evropa proti nim musí bojovat společně a je proto velmi důležité projevit solidaritu s Francií právě v této tragické chvíli, třeba právě v podobě co nejširší mezinárodní účasti na nedělním pařížském pochodu,“ uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Organizátoři nedělního velkého pochodu jednoty v Paříži očekávají, že se pochodu zúčastní až několik stovek tisíc lidí. Svou účast už potvrdila řada čelních představitelů evropských zemí. Mezi nimi je například německá kancléřka Angela Merkelová, britský ministerský předseda David Cameron, nebo italský premiér Matteo Renzi. Dalšími účastníky pochodu mají být také nejvyšší představitelé Evropské unie Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini nebo Martin Schulz.

„Účastí na pochodu v Paříži chci samozřejmě uctít památku obětí teroristického útoku a projevit solidaritu všem pozůstalým. Zároveň ale vnímám tuto událost jako možnost ukázat naše odhodlání bránit základní demokratický princip, kterým je svoboda slova. Již řecký filosof Diogenés kdysi dávno vyslovil názor, že svoboda slova je to nejlepší na lidech. Je třeba si to neustále připomínat, protože jde o jednu ze základních hodnot, na které stojí celá Evropa,“ říká Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí ČR.