Aktuálně

12. 2. 201516:10

Premiér Bohuslav Sobotka jednal na neformálním zasedání Evropské rady

Premiér Bohuslav Sobotka vedl českou delegaci na neformálním zasedání hlav států a vlád členských zemí EU, které se uskutečnilo ve čtvrtek 12. února 2015 v Bruselu. Lídři EU jednali o právě uzavřené dohodě o ukončení bojů na Ukrajině, přijali společnou deklaraci boje proti terorismu a diskutovali o budoucnosti hospodářské a měnové unie.

Prvním bodem jednání šéfů států a vlád členských zemí Evropské unie, kteří se ve čtvrtek setkali na neformálním summitu v Bruselu, byla dohoda o ukončení konfliktu na Ukrajině. Lídři EU přivítali dohodu, kterou osobně dojednali německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande. Nicméně při hodnocení případného úspěchu již druhé dohody z Minsku panovala v Bruselu opatrnost. Lídři se shodli, že zatím není důvod měnit evropský postoj vůči Rusku, které je spolusignatářem jak prvních dohod, tak i Minsku II. EU nyní očekává konkrétní naplňování dohod.

Je to v každém případě pozitivní krok, je to určitě záblesk zdravého rozumu v tom co se na východě Ukrajiny začalo opět dít v několika posledních týdnech a je to naděje, že se situace může uklidnit, že se podaří zastavit krveprolití," uvedl předseda vlády ČR.

Dalším tématem jednání byl boj proti terorismu. Nebezpečí teroristických útoků v Evropě se stala znovu aktuální ve světle tragických událostí v Paříži v lednu 2015. „Teroristická hrozba je zkouškou pevnosti principů a zásad svobodného světa“, shodli se šéfové evropské osmadvacítky, kteří v odpovědi na pařížské útoky vyslali jasný signál pro společný boj proti terorismu.

Premiéři a prezidenti států EU dnes přijali společnou deklaraci, která bude udávat směr boje proti terorismu na evropském kontinentu. Cílem je lépe využít stávajících nástrojů EU, prohloubit spolupráci členských zemí v bezpečnostní oblasti, využití evropských institucí jako Eurojust a Europol a stávajících pravidel schengenského prostoru. ČR rovněž podporuje urychlené přijetí evropské legislativy v oblasti jmenné evidence cestujících v letecké dopravě, kde Evropský parlament doposud členským státům oponoval. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz na jednání v Bruselu přislíbil součinnost při přijetí této směrnice.

ČR patří mezi země, které si nepřejí návrat hranic mezi členskými zeměmi. Volný pohyb osob je pro nás absolutní prioritou. Proto je třeba posílit kontrolu vnější schengenské hranice jako jedno z klíčových opatření právě v boji proti terorismu“, doplnil premiér Sobotka.

Členové Evropské rady se věnovali také budoucnosti hospodářské a měnové unie. Naději, že se zemím eurozóny podaří najít řešení otázky řeckého dluhu přijatelné pro všechny, vyjádřil na summitu EU nový řecký premiér Alexis Tsipras. Česká republika podporuje setrvání Řecka v eurozóně, zároveň ale trvá na dodržování dohod, které byly v minulosti uzavřeny.

Je potřeba respektovat rozhodnutí řeckých voličů, mají právo rozhodnout se pro změnu, ale nemohou očekávat automaticky, že tuto změnu jim bude platit někdo jiný,“ řekl český premiér.

Další setkání šéfů států a vlád EU je plánováno v březnu 2015, kdy se v Bruselu uskuteční pravidelné zasedání Evropské rady.