Aktuálně

9. 3. 201512:19

Vláda projednala informaci ve věci pohřešovaného českého občana v Libyi

Vláda ČR se dnes v rámci mimořádného bodu věnovala situaci pohřešovaného Čecha, který je nezvěstný po pátečním útoku ozbrojených teroristů na ropné pole al-Ghani v Libyi. Kabinet Bohuslava Sobotky zařazením mimořádného bodu navazuje na sobotní a nedělní jednání krizového štábu ministerstva zahraničí.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes členy vlády informoval o aktuální situaci, dosud dostupných informacích i přehledu dosavadních kroků, které ministerstvo zahraničí v této věci udělalo. Dnešního jednání vlády se v této věci zúčastnili také zástupci Úřadu pro zahraniční styky a informace a zástupci Vojenského zpravodajství.

„Vláda se věnuje situaci pohřešovaného Čecha od prvních minut, kdy jsme se o útoku v Libyi dozvěděli. Děláme vše, co je v našich silách, abychom pohřešovaného českého občana nalezli. Ministr Zaorálek dnes seznámil vládu s aktuálními informacemi i dalším postupem, který v této věci budeme podnikat. Vláda mimo jiné vysílá do oblasti dva diplomaty, kteří budou intenzivně k nalezení našeho občana pomáhat. České úřady jsou s rodinou pohřešovaného občana v kontaktu. Současně bych chtěl důrazně požádat všechny naše občany, aby se chovali odpovědně, respektovali doporučení ministerstva zahraničí a necestovali do zemí, kde jejich pobyt znamená permanentní ohrožení života,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Český občan je pohřešovaný od pátku 6. 3. 2015, kdy došlo k ozbrojenému útoku na ropné pole al-Ghani v Libyi, kde se měl náš občan nacházet. Spolu s ním je nezvěstný také občan Rakouska a několik dalších osob ze třetích zemí. „Situace v Libyi je velice nepřehledná a krajně nebezpečná. V zemi působí dvě vlády, několik městských milic, milión utečenců,“ upozornil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Ministerstvo zahraničí svolalo v sobotu 7. 3. 2015 za účasti předsedy vlády, ministra zahraničí a tajných služeb krizový štáb, kde se bezprostřední informace i situace vyhodnocovaly. Ministerstvo zahraničí intenzivně spolupracuje s rakouskými úřady a sdílí dostupné informace. Dnes v ranních hodinách jednal opět na ministerstvu zahraničí krizový štáb, kde se informace i postup vlády permanentně vyhodnocuje. Ministerstvo zahraničních věcí ČR dlouhodobě varuje české občany před cestami do konfliktních a rizikových oblastí.