Aktuálně

9. 3. 201516:03

Sanace areálu muničních skladů ve Vrběticích pokračuje, vláda uvolnila na další práce 47 milionů korun

Vláda ČR dnes na jednání rozhodla o uvolnění 47 milionů korun na další práce v souvislosti s likvidací nevybuchlé munice v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Kabinet Bohuslava Sobotky dále schválil návrh novely zákona o významné tržní síle či prodej letounů L-159. Mimořádně byla na dnešní jednání vlády také zařazena ústní informace ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ohledně situace pohřešovaného českého občana v Libyi.

Likvidace nevybuchlé munice ve Vrběticích pokračuje

Vláda pokračuje ve svém závazku ochránit zdraví a životy občanů a vyčistit areál muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku od nevybuchlé munice. Dnes na další práce uvolnila částku 47 milionů korun, peníze jsou určeny především na mzdy hasičů, policistů a další výdaje při vyklízení muničních areálů a rovněž na ostrahu objektů.

Novela zákona o významné tržní síle pomůže zemědělcům i potravinářům

Dalším z bodů, který dnes vláda schválila, je návrh novely zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a zneužití této síly.

Návrh novely, předložený premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou ÚOHS Petrem Rafajem, jasněji vymezuje předmět úpravy a používané pojmy, což umožní Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zákon jasněji aplikovat a zrychlit vedení případných správních řízení. Novela zároveň ruší stávající nepřehledné přílohy.

Pohřešovaný Čech v Libyi

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v rámci mimořádně zařazeného bodu informoval vládu o aktuální situaci a dosavadních krocích ministerstva ve věci nezvěstného českého občana v Libyi. Ten je pohřešovaný od pátku 6. 3. 2015 po ozbrojeném útoku teroristů na ropné pole al-Ghani, kde se měl český občan nacházet. Vláda se shodla na tom, že vynaloží všechny síly, aby pohřešovaného občana našla. Na místo již zamířili dva čeští diplomaté, kteří budou intenzivně k nalezení českého občana pomáhat.

Prodej letounů L-159

Po dnešním jednání je Česká republika o krok blíže k prodeji podzvukových letounů L-159. Patnáct kusů těchto letounů by měl odkoupit Irák za 750 milionů korun. Armáda ČR tak navíc ušetří náklady za skladování. 

Dalšími body jednání byl například návrh nařízení vlády o platových poměrech vojáků z povolání nebo informace o chystaném připomenutí 70. výročí ukončení 2. světové války.