Aktuálně

23. 3. 201518:29

Předseda vlády navštívil hospital Kuks a v Kvasinách podepsal memorandum o spolupráci ČR a Škoda Auto

Během pracovní cesty do Královéhradeckého kraje v pondělí 23. března 2015 předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem výrobní závod Škoda Auto a následně zamířil do obce Kuks. Kromě toho také diskutoval se zástupci kraje, a to především o dopravních stavbách v regionu.

Kvasiny

V Kvasinském závodě premiér podepsal Memorandum o spolupráci mezi Českou republikou, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. Investice na rozšíření výroby dosáhne částky 7,2 miliard korun.

Jsem velmi rád, že vláda plní své závazky a daří se nám získávat nové investice a vytvářet nová pracovní místa. Nová investice v Kvasinách je mimořádně významná, díky ní dojde k vytvoření více než 1300 nových pracovních míst a očekává se, že dalších 400 nových pracovních míst vznikne v souvislosti se subdodavateli pro potřeby Škody Auto v tomto regionu,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Návrh zabezpečení investiční přípravy akce Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu podpořila vláda na svém zasedání 9. února 2015.

Memorandum o spolupráci podepsali předseda vlády Bohuslav Sobotka, předseda představenstva Škoda Auto Winfried Vahland, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a Bohdan Wojnar, člen představenstva Škoda Auto.

V areálu Škoda Auto si premiér prohlédl třetí generaci vozu Škoda Superb a svařovnu závodu. Předseda vlády se v Kvasinách setkal také s vedením a odbory Škoda Auto, aby se informoval o fungování sociálního dialogu.

Kuks

Při pracovní návštěvě Královéhradeckého kraje v pondělí 23. března 2015 navštívil předseda vlády Bohuslav Sobotka obec Kuks, kde ukončil revitalizaci obce a rekonstrukci hospitalu Kuks financovanou z evropských fondů. Vláda tak plní cíle, ke kterým se zavázala, a to zachovat, ochránit a rozvíjet potenciál kulturního dědictví této země a efektivně čerpat finance EU.

Kuks je jedním z 5 projektů, na které Národní památkový ústav získal podporu z Integrovaného operačního programu ve výši 440 milionů korun. Naplnil se tak důležitý krok posílit potenciál cestovního ruchu a kulturní význam kraje.

Efektivní čerpání evropských fondů jsou pro vládu prioritou, ke které se zavázala ve svém programovém prohlášení. Kabinetu premiéra Sobotky se podařilo schválit Dohodu o partnerství, a vyjednat tak alokace prostředků EU pro další léta. Do roku 2020 tak může ČR získat dalších celkem 600 miliard korun. Z toho 12 miliardami bude možné podpořit národní kulturní památky, památky UNESCO a nejvýznamnější muzea a krajské knihovny. Příprava a následné schválení programovacího období zaručí další využití prostředků na financování oprav a uchování památek kulturního dědictví.

Ukončení rekonstrukce a slavnostního otevření hospitalu Kuks se v pondělí zúčastnil také ministr kultury Daniel Herman a kardinál Dominik Duka.

V rámci své cesty do Královéhradeckého kraje jednal předseda vlády Bohuslav Sobotka také s hejtmanem kraje Lubomírem Francem, starosty měst Trutnov a Náchod a ředitelem ŘSD Tomášem Grossem. Tématy byly především významné dopravní stavby v regionu, zejména dálnice D11 a rychlostní komunikace R11.