Aktuálně

25. 3. 201513:52

Vláda jednala s Asociací krajů o opravách silnic a dalších tématech

Ve středu 25. března 2015 se ve Strakově akademii uskutečnilo společné jednání vlády premiéra Bohuslava Sobotky se zástupci Asociace krajů. Hlavními tématy, o kterých členové kabinetu a hejtmané jednotlivých krajů diskutovali, bylo především navýšení financování sociálních služeb a systémové financování oprav mostů a silnic nižších tříd.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Dnešní společné jednání vlády a Asociace krajů ČR bylo první v letošním roce, od začátku fungování vlády jde ale už o čtvrté společné jednání. Vláda chce při těchto setkáních podpořit dlouhodobé i aktuální potřeby krajů, a pokračovat tak v probíhajícím sociálním dialogu.

Jedním z hlavních bodů, které vláda s hejtmany začala ve středu projednávat, bylo uvolnění finančních prostředků na rok 2015 pro krytí problematiky sociálních služeb v gesci krajů. Ke konečnému rozhodnutí ale dojde až po dalších diskuzích, které budou následovat. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i premiér Bohuslav Sobotka už předem požadavky krajů podpořili. Celkem kraje potřebují na dofinancování sociálních služeb zhruba 721 milionů korun.

Členové vlády také s hejtmany jednali o spolupráci státu a krajů při výstavbě dopravní infrastruktury a financování opravy mostů a silnic II. a III. třídy. Vláda už v rozpočtu na letošní rok vyčlenila dvě miliardy korun, které půjdou na obnovu silnic nižších tříd včetně mostů. Tématem bylo i zajištění zimní a běžné údržby silnic I. třídy v období po 1. květnu 2015 nebo financování regionální železniční dopravy po roce 2019.

Dalšími body jednání vlády s hejtmany bylo například personální zajištění čerpání evropských fondů v regionech, financování vynuceného navýšení počtu úředníků krajských úřadů, příprava čerpání fondů Evropské unie v letech 2014 až 2020 nebo fungování Integrovaného záchranného systému.

Předseda vlády v letošním roce pokračuje ve svých pracovních cestách do jednotlivých krajů České republiky. V březnu navštívil například Královéhradecký kraj a Vysočinu, zítra pak zamíří na jih Moravy. Kromě cest do krajů chce i do budoucna pokračovat v jednáních s Asociací krajů.