Aktuálně

26. 3. 201519:58

Premiér Sobotka navštívil Jihomoravský kraj

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci svých pracovních cest do regionů navštívil ve čtvrtek 26. března 2015 Jihomoravský kraj. V lokalitě Boří les představil kroky vlády v sanaci daného území, ve Valticích diskutoval s vinaři o boji proti černému prodeji sudového vína. Svůj celodenní program zakončil v Brně, kde zahájil výstavu Samizdat – skrytá minulost tvůrčího odporu v Knihovně Jiřího Mahena.

Sanace Bořího lesa by mohla začít už letos

V lokalitě Bořího lesa předseda vlády diskutoval s ministrem vnitra Milanem Chovancem, policejním prezidentem, zástupci Ministerstva zemědělství, Lesů ČR i místní samosprávou o zajištění postupu prací a sanaci nebezpečného území, o kterém rozhodla vláda na svém zasedání 4. února 2015. Čistění areálu od nebezpečné munice by mělo být zahájeno ještě v roce 2015 a bude trvat zhruba deset let.

Tvrdší boj proti černému prodeji sudového vína

Další zastávkou cesty po Jihomoravském kraji byly Valtice, kde premiér jednal se zástupci Ministerstva zemědělství, Jihomoravského kraje a Asociace vinařů ČR o boji s nelegálním dovozem sudových vín, pančováním a daňovým podvodům.

Nelegální dovoz vín je vážný problém, podle odhadu Ministerstva financí přichází státní pokladna na daňových únicích až o 2,5 miliardy korun ročně. Před měsícem požádal premiér Sobotka ministra financí a ministra zemědělství o přípravu kroků k řešení. Dnes informoval vinaře o konkrétních opatřeních, která vláda již připravuje. Ministerstvo zemědělství pracuje na novele zákona o vinohradnictví a vinařství, která by posílila kontrolu a lépe regulovala prodej sudového vína. Došlo rovněž k personálnímu posílení Potravinářské a zemědělské inspekce a intenzivnějšímu nasazení Policie ČR i celní a daňové správy. Na podvodníky v této oblasti bude stát vytvářet trvalý tlak.

Během dne se předseda vlády setkal také se zástupci města Břeclav a zástupci Krajské hospodářské komory Jihomoravského kraje, se kterými diskutoval o regionálních problémech. Svůj celodenní pracovní program premiér Sobotka ukončil v Knihovně Jiřího Mahena v Brně, kde zahájil výstavu Samizdat – skrytá minulost tvůrčího odporu.