Aktuálně

14. 4. 201517:48

Premiér Sobotka ve Slovinsku: Posílení investic obou zemí, elektronická evidence tržeb i kulturní spolupráce

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v pondělí 13. a úterý 14. dubna 2015 Slovinskou republiku, kde se sešel s vrcholnými představiteli země, tamními zástupci firem nebo zahájil výstavu Českého centra Fotografové války. Na cestě ho doprovázela delegace Svazu průmyslu a dopravy.

1. den: S prezidentem Borutem Pahorem a premiérem Mirem Cerarem předseda vlády jednal například o prohlubování regionální spolupráce a vzájemném obchodu. Tématem bylo také zavedení elektronické evidence tržeb, vzájemná spolupráce v rámci Evropské unie nebo intenzivnější zapojení Slovinska v rámci Visegrádské skupiny. Česká republika a Slovinsko budou také společně prosazovat zapsání díla architekta Josipa Plečnika na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V pondělí se premiér Sobotka setkal s předsedou Státního shromáždění Republiky Slovinsko Milanem Brglezem a s podnikateli na česko-slovinském fóru. Zde připomněl, že Slovinsko představuje významného obchodního partnera České republiky a například probíhající slovinská privatizace je významnou příležitostí pro české podnikatele.

2. den: V úterý se předseda vlády setkal s podnikatelskou delegací a českými podnikateli, kteří ve Slovinsku dlouhodobě působí. Následně jednal se zástupci papírny Vipap Videm, která vyrábí zejména novinový papír a papír pro tiskařské účely, o jejím prodeji, který připravuje Ministerstvo financí. Dnes je papírna ve vlastnictví České republiky. Premiér společně se slovinským ministrem zahraničí Karlem Erjavecem následně otevřel výstavu dobových fotografií vojáků dokumentující život na frontě, pozdravil se s českými studenty a prohlédl si Park vojenské historie.