Aktuálně

27. 4. 201517:07

Tripartita projednala novelu stavebního zákona, čerpání evropských fondů i finanční situaci v kultuře

Rada hospodářské a sociální dohody se na svém zasedání v pondělí 27. dubna 2015 zabývala především novelou stavebního zákona, která má přinést například zjednodušení a zrychlení povolovacího řízení. Dále projednala situaci čerpání prostředků z fondů Evropské unie, řešení finanční gramotnosti nebo finanční situaci v živé a neživé kultuře. Jednání tripartity se zúčastnili kromě předsedy vlády Bohuslava Sobotky také další členové vlády, zástupci zaměstnavatelských svazů a představitelé odborových konfederací.

Stavební zákon

Novelizace stavebního zákona je jedním z mála dosud nenaplněných závazků programového prohlášení. Vláda již na své schůzi na konci března projednala základní teze a časový harmonogram novelizace. Úprava má přinést zjednodušení a zrychlení povolovacích řízení a dojde také ke spojení územního a stavebního řízení. Zároveň ale zůstane zachována možnost samostatných řízení a investor si bude moci postup zvolit. Novela výrazně pomůže sektoru stavebnictví, který je důležitý pro celou ekonomiku.

Čerpání fondů EU

Jedním z bodů jednání byla také situace čerpání prostředků z fondů EU v programovém období v letech 2007 - 2013 a informace o stavu programů na období v letech 2014 - 2020. Zástupci vlády informovali o návrhu dalšího postupu zajištění provozu a rozvoje monitorovacího systému ESI fondů MS2014+.

Finanční situace v kultuře

Ministr kultury Daniel Herman dnes v souladu s programovým prohlášením vlády seznámil sociální partnery se záměrem zvyšovat výdaje na kulturu. Vláda se chce postupně přiblížit 1% podílu výdajů rozpočtu na kulturu. Dosáhnout by toho měla už v roce 2017. Kultura je další veřejnou službou, kterou chce kabinet Bohuslava Sobotky aktivně rozvíjet. Nedávno proto přijal dlouhodobý strategický výhled pro kulturu.

Dalšími body jednání byla například finanční gramotnost, plánované úpravy Fondu kulturních a sociálních potřeb nebo rozdělení agentury CzechInvest.

Příští jednání se uskuteční v pondělí 18. května 2015.