Aktuálně

4. 5. 201514:18

Premiér Sobotka jednal s kancléřkou Merkelovou

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v pondělí 4. května 2015 setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Diskutovali spolu například o rozvoji vztahů mezi Českou republikou a Spolkovou zemí Německo na základě nové platformy česko-německého strategického dialogu.

Jednání se uskutečnilo během cesty premiéra Sobotky v Berlíně v sídle Spolkového kancléřství. V rámci nového strategického dialogu budou například jasně definovány prioritní oblasti spolupráce mezi jednotlivými ministerstvy české a německé vlády. Spolupráce by měla vyústit také v pravidelná setkávání předsedů vlád za účasti ministrů zodpovědných za témata dialogu. Dalšími tématy společného setkání byla spolupráce obou zemí v oblasti vědy a výzkumu, energetická unie, aktuální evropské otázky či například zavedení minimální mzdy v Německu či mýtné na německých dálnicích.

Premiér Sobotka s kancléřkou Merkelovou řešil také přípravu na červnové jednání Evropské rady, kde se bude projednávat například bezpečnostní a obranná politika, situace na Ukrajině a vztahy s Ruskem nebo dobudování jednotného digitálního trhu.

Předseda vlády dnešním setkáním s kancléřkou Merkelovou navázal na společné jednání z března minulého roku, kdy měli možnost společně jednat poprvé od vzniku nové české vlády.

Během dnešní návštěvy Německa se premiér setkal s významnými německými investory, navštívil Památník Topografie teroru, sešel se s Sigmarem Gabrielem, vicekancléřem a spolkovým ministrem hospodářství a energetiky. Dále dnes předseda vlády vystoupí s přednáškou na Humboldtově univerzitě.