Aktuálně

12. 5. 201516:52

Třetí společné jednání české a slovenské vlády potvrdilo vynikající vztahy obou zemí

Valtický zámek na jižní Moravě hostil v úterý 12. května 2015 historicky třetí společné zasedání české a slovenské vlády. Členové vládních kabinetů obou zemí v čele s premiéry Bohuslavem Sobotkou a Robertem Ficem jednali o aktuálních tématech jednotlivých resortů a prohloubení spolupráce mezi oběma zeměmi.

Hlavními tématy jednání předsedů vlád i jednotlivých ministrů byla příprava červnového zasedání Evropské rady v Bruselu, společné projekty a přeshraniční dopravní infrastruktura, a to především kvalitní a efektivní dopravní propojení obou zemí. To je významné především pro rozvoj ekonomické spolupráce, podporu podnikání a investic.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Dalšími tématy dnešního jednání bylo čerpání evropských fondů, spolupráce v oblasti obrany či středoevropská regionální spolupráce. Předsedové vlád prodiskutovali rovněž otázku možného zavedení kvót ze strany EU pro uprchlíky a shodli se na společném odmítavém stanovisku s tím, že přijímání imigrantů musí zůstat ve výlučné pravomoci národních vlád.

Premiéři se rovněž shodli na uspořádání historicky prvního jednání zástupců české a slovenské tripartity, které by se mělo uskutečnit ještě letos v listopadu na Slovensku.

Na závěr společného zasedání představili premiéři obou zemi Společné prohlášení předsedů vlád ČR a SR, které shrnuje výsledky dnešního jednání a hlavní oblasti česko-slovenské spolupráce.

Místopředsedové vlád a ministři financí Andrej Babiš a Peter Kažimír dnes stvrdili svými podpisy Memorandum o spolupráci v oblasti řízení likvidity a krátkodobých zápůjček.

Na dalším, v pořadí již čtvrtém společném jednání by se měly oba kabinety sejít v roce 2016. Tentokrát pojede česká vláda za svými partnery na Slovensko.