Aktuálně

28. 5. 201518:51

Vyjádření předsedy vlády Bohuslava Sobotky k nařčením na adresu ministra Marcela Chládka

Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády.

I když deník Mf Dnes nelze považovat za nezávislé médium, vzhledem k tomu, že patří aktivnímu politikovi, kterým je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a tyto noviny tak mohou být velmi snadno využity k vedení politicky motivovaných kampaní, nebudu zveřejněné informace zlehčovat.

Respektuji fakt, že při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovaná v Mf Dnes odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit a svou rezignaci by vnímal jako jakési „přiznání viny“.

Současně nechci, aby zveřejněnými podezřeními vůči chování ministra Chládka a diskusí o nich bylo jakkoliv zatíženo fungování ministerstva školství a práce sociální demokracie ve vládě. V nejbližších dnech proto navrhnu odvolání Marcela Chládka z funkce ministra školství a budu se zabývat výběrem jeho nástupce za ČSSD.

Děkuji Marcelovi Chládkovi za velký kus práce, který v náročné funkci ministra školství udělal pro potřebné změny v našem školství, zrychlení čerpání peněz z evropských fondů, pro zlepšení transparentnosti ve financování sportu nebo pro posílení společenského postavení pedagogů a zlepšení odměňování všech pracovníků ve školství.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR