Aktuálně

2. 6. 201517:53

Zrekonstruovaný pomník Mistra Jana Husa je další připomínkou 600. výročí upálení osobnosti českých dějin

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 2. června 2015 zúčastnil slavnostního předání zrestaurovaného pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí zástupcům hlavního města Prahy a jeho obyvatelům. Rekonstrukce se uskutečnila u příležitosti 100. výročí od dokončení pomníku a 600. výročí úmrtí Mistra Jana Husa.

Ve svém projevu při této příležitosti premiér Sobotka připomněl, že Mistr Jan Hus patří k ústředním postavám českých dějin, přestože jeho osobnost a dílo dříve vzbuzovaly rozpory.

Premiér také podepsal pamětní listinu, která byla spolu s titulními stránkami novin a pamětními předměty uložena do schránky u základního kamene sousoší.

Slavnostního předání pomníku se zúčastnili také delegace z Husince, rodného města Jana Husa, a zástupci Husitského muzea v Táboře.

V roce 2015 si lidé připomínají šestisté výročí od upálení Mistra Jana Husa v Kostnici. Při této příležitosti premiér Sobotka v sobotu 30. května 2015 slavnostně otevřel zrekonstruovaný Husův dům v Husinci, na který vláda vyčlenila 20 milionů korun.