Aktuálně

19. 6. 201517:14

Premiér Sobotka se zúčastnil summitu V4 a mezinárodní bezpečnostní konference GLOBSEC

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pátek 19. června 2015 v Bratislavě zúčastnil jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, jehož hostem byl prezident Francouzské republiky François Hollande.

V první části jednání V4 se za účasti francouzského prezidenta Hollanda diskutovalo o klimatické a energetické politice a Mezinárodní klimatické konferenci v Paříži, která se uskuteční letos v prosinci. Důležitým tématem byla také migrační krize a možnosti dalšího řešení.

Ve druhé části jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, z kterého se omluvila z pracovních důvodů premiérka Polské republiky Eva Kopacz, došlo k vyhodnocení slovenského předsednictví V4 a přijetí programu českého předsednictví V4, které začne 1. července 2015. Premiér Sobotka poděkoval slovenskému předsedovi vlády Ficovi za úspěšně vedené předsednictví a uvedl hlavní priority českého předsednictví, kterými budou například spolupráce v oblasti energetiky, východní sousedství EU, obranná spolupráce či digitální ekonomika.

Během summitu byl přijat program předsednictví ČR ve V4, Společné prohlášení předsedů vlád a Bratislavská deklarace předsedů vlád V4 pro silnější Společnou bezpečnostní a obrannou politiku EU.

Bezpečnostní konference GLOBSEC

Předsedové vlád zemí V4 společně odpoledne vystoupili na mezinárodní konferenci GLOBSEC. Diskutovali o hospodářském vývoji v regionu a Evropě, opatřeních na podporu hospodářského růstu a konkurenceschopnosti, energetické bezpečnosti a o přínosech visegrádské spolupráce.

Konference GLOBSEC se v Bratislavě účastnila řada významných zahraničních hostů mj. generální tajemník OECD José Ángel Gurría a předseda vlády Černé Hory Milo Đukanović.