Aktuálně

30. 6. 201517:33

Premiér Sobotka se zúčastnil oslav 20. výročí Rádia Svobodná Evropa

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 30. června 2015 zúčastnil slavnostního večera při příležitosti 20. výročí přesunu Rádia Svobodná Evropa z Mnichova do Prahy. Při této příležitosti představil v nové budově Národního muzea také laureáty medailí Karla Kramáře.

Projev předsedy vlády

Vážené dámy, vážení pánové,

přeji hezký podvečer. Přímo tady, v tomto sále, se psaly české a slovenské dějiny. Psaly se tady v časech špatných a psaly se tady také v časech lepších. Přesně před dvaceti lety, jak už tady zaznělo, se stala tato budova také symbolem vztahů česko-amerických, a to zahájením vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, právě z tohoto místa.

V době mých studentských let před rokem 1989 jsem jako řada lidí v tehdejším Československu Svobodnou Evropu poslouchal. Byla důležitým alternativním zdrojem informací. Tehdy pro mne bylo velmi obtížné si představit, že jednou já i moje země budeme součástí demokratického Západu. Potom přišla Sametová revoluce a zásadní kolaps komunistického režimu. Bylo nutné se učit, poznávat a překonat mnohočetné nesnáze, budovat demokratický stát. Všechno jsme museli v překotném tempu zažít a absorbovat.  

Ale dny roku 1994, dny přestěhování rozhlasu Svobodné Evropy z Mnichova do Prahy, si vybavuji ještě dnes. Po čtyřech a půl letech rodící se české demokracie se už nemělo vysílat k nám na Východ, ale od nás ze Západu! Symbolické bylo i první sídlo Svobodné Evropy právě tady v budově bývalého československého federálního parlamentu.

V této souvislosti bych chtěl vyzdvihnout dvě významné osobnosti historie Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, a to pana Pavla Pecháčka a pana Kevina Klose. Dovolte mi, abych vás informoval o tom, že jsem se rozhodl jako předseda vlády České republiky ocenit jejich celoživotní práci pro demokracii, svobodu, lidská práva a významný podíl na změnách a rozvoji naší země, a to udělením medaile Karla Kramáře.

Vážené dámy, vážení pánové,

Nejlepší propaganda je pravda“ – to jsou slova Pavla Pecháčka, jehož životní příběh je se Svobodnou Evropou spjatý. Je pro nás symbolem neúnavné aktivní pomoci naší zemi z exilu v Německu a ve Spojených státech. Byl to on, kdo během Listopadu 89 vysílal česky reportáže přímo z Václavského náměstí, tehdy ještě v době, kdy minulý režim blokoval sdělovací prostředky. V emigraci po osmašedesátém začínal ve Svobodné Evropě a poté od roku 1975 působil jako ředitel československé sekce Hlasu Ameriky ve Washingtonu, a pak v letech 1989 až 2001 znovu v Mnichově a v Praze jako ředitel Svobodné Evropy. Následně se podílel na transformaci stanice do Českého rozhlasu 6. Právě teď slaví významné životní jubileum, je mu 75 let. Srdečně ho chci v tuto chvíli, jistě i za vás za všechny, pozdravit do Washingtonu a popřát mu do dalších let pevné zdraví.

Kromě pana Pecháčka bych chtěl také poděkovat panu Kevinu Klosovi, který se společně s Václavem Havlem významně podílel na myšlence přesunu Rádia Svobodná Evropa z Mnichova do Prahy a také tuto ideu jako prezident rádia v letech 1994 až 1997 naplnil. Začínal jako editor Washington Post. Během 25 let v tomto deníku zažil i Brežněvovu éru v Moskvě jako zpravodaj. Poté vedl deset let nejvýznamnější americkou veřejnoprávní stanici. Svobodnou Evropu pak řídil i v letech 2012 až 2014. Dnes předává své zkušenosti mladým žurnalistům jako univerzitní profesor.

Vážené dámy, vážení pánové,

na závěr bych chtěl poděkovat Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda – a to nejen za těch posledních 20 let – za obrovský kus práce, za nenahraditelnou pomoc v těžkých dobách nesvobody, za pevný bod objektivity ve vesmíru dezinformací, za orientaci pro velké množství posluchačů a za šíření hlasu svobody.

Chtěl bych popřát, ne rádiu, ale jeho posluchačům, aby jich mohlo být co nejvíce a aby slova Svobodné Evropy a svobody šířila ve všech oblastech, které dnes zažívají útlak a bezpráví. A hlavně, aby se všichni ti dnešní posluchači Svobodné Evropy také měli šanci stát součástí svobodného světa, jako se před 20 a více lety stala i naše země.

Děkuji.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR