Archiv zpráv minulých vlád

17. 7. 201514:08

Tiskové prohlášení ministra Jiřího Dienstbiera k sobotním demonstracím proti uprchlíkům

Zítra se v Praze konají demonstrace proti uprchlíkům. Dají se jako nedávno opět očekávat nenávistné projevy i symboly.

Doufám, že pracovníci Policie ČR a Magistrátu hlavního města tentokrát dohlédnou na důsledné dodržování zákona a neumožní hlásání nenávisti vůči jakékoliv skupině lidí.


Nestojíme o fašizaci společnosti v České republice. Pohrůžky šibenicí a vyvolávání nenávisti jsou v demokratické zemi zcela nepřijatelné. Jsou jasným signálem pro politiky napříč spektrem, akademickou obec a vůbec celou občanskou společnost k zásadnímu odmítnutí podobných projevů i zneužívání nelehkých témat v touze lacino získat politickou podporu. V mnoha ohledech chybí jasná, seriózně vedená debata, ať už jde o uprchlíky nebo řadu dalších témat. Především demokratičtí politici musí mít odvahu složitá témata diskutovat s občany České republiky, jinak nedokážeme čelit nárůstu extrémismu a chránit naši demokracii.


V této souvislosti chci ocenit snahy každého slušného politika, který si svou odpovědnost uvědomuje a nabízí občanům skutečná, nikoliv populistická řešení. To platí i pro promyšlenou pomoc uprchlíkům a začlenění každého člověka do společnosti. Pouze integrační politika může dlouhodobě zabránit vzrůstu nenávistných projevů. Většina uprchlíků utíká ze zoufalství a strachu o život svůj i svých blízkých, často před islámskými radikály. Zkusme navázat na humanistickou tradici Československa v období první republiky, kdy jsme uprchlíky z nesvobodných zemí přijímali. Je také dobré si vzpomenout, že zejména po roce 1948 a 1968 naopak jiné země přijímaly uprchlíky naše.


Nepodceňuji bezpečnostní rizika ani strach občanů a chápu, že je nutné diskutovat o formách pomoci, ale slušně a s vědomím našich závazků, právních i morálních. Oceňuji všechny občanské aktivity, které k věci takto přistupují.


Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu