Aktuálně

30. 7. 20158:37

Vláda rozhodla o větší regulaci hazardu v ČR

Vláda ČR na svém zasedání ve středu 29. června 2015 projednala přes padesát bodů. Členové kabinetu schválili například nový zákon o hazardních hrách, novelu zákona o střetu zájmů, strategii vlády pro migrační politiku, zpřesnili pravidla pro financování kampaní politických stran. Vláda se zabývala rovněž materiálem ministerstva dopravy ohledně základních parametrů zadávacího řízení na provoz mýtného systému. Tento bod byl přerušen do příštího jednání vlády s tím, že k němu proběhne jednání v rámci expertní skupiny koalice.

Nahrává se přehrávač videa ...

Hazard bude důsledněji regulován, nový zákon byl přijat po téměř 25 letech

Vláda dnes přijala důležité nástroje pro důslednější regulaci hazardu v naší zemi. Na nový zákon o hazardu se čeká již několik let, vládě se jej podařilo připravit za 18 měsíců svého fungování. Schválené návrhy zákonů posilují pravomoci státu a obcí v kontrolách provozu hazardu, zavádíme povinnou přestávku po dvou hodinách hry i povinnou zavírací dobu heren od 3.00 do 10.00 hodin, zvyšujeme zdanění hazardu a rovněž sankce za porušení pravidel. Jde o další důležitý splněný závazek v rámci programového prohlášení a závazků vlády. Věřím, že silnější regulace hazardu bude mít v Parlamentu podporu napříč politickým spektrem a tato důležitá opatření vejdou co nejdříve v platnost.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 
Novela zákona o střetu zájmů posílí transparentnost při výkonu veřejné funkce

Vláda pokračuje v úspěšném prosazování opatření na podporu transparentnosti politiky a veřejné správy. Novela zákona o střetu zájmů zavádí centrální elektronický registr oznámení o střetu zájmů, který bude spravovat Ministerstvo spravedlnosti a jenž výrazně zjednoduší dosavadní systém. Majetková přiznání se budou muset nově podávat již ke dni zahájení výkonu funkce. Sjednotí se také systém sankcí. Jedná se o výrazné změny, které mají za cíl posílit transparentnost a kontrolovatelnost při výkonu veřejné funkce.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 

Další jednání vlády bude po skončení vládních prázdnin, tedy ve čtvrtek 20. Srpna 2015.