Archiv zpráv minulých vlád

30. 7. 201512:28

Lidové noviny: Vláda: Politici odhalí majetek při nástupu

Významný protikorupční nástroj. Tak označuje vládní kabinet včera schválenou novelu zákona o střetu zájmů. Kromě centrální evidence majetkových přiznání politiků by měla zavést i přísnější finanční postihy za porušení zákona.

Dvacet zaměstnanců by se na ministerstvu spravedlnosti mělo starat o sjednocený registr majetkových přiznání politiků. Ti je budou muset podat, ještě než nastoupí do funkce.
S tím tedy alespoň počítá novela zákona o střetu zájmů, kterou včera schválila vláda a která by měla začít platit od ledna 2017. Náklady na odbor a provoz registru mají podle ní vyšplhat zhruba na 12 milionů korun.

"Je to vytvoření centrální evidence, kam všichni budou místo několika tisíců míst zakládat svá majetková přiznání a která umožní lepší veřejnou i úřední kontrolu," zhodnotil novelu ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Podobně hovoří i jeho vládní a stranický šéf premiér Bohuslav Sobotka: "Jedná se o výrazné změny, které mají za cíl posílit transparentnost a kontrolovatelnost při výkonu veřejné funkce."

Pokud některý z politiků zákon poruší, mohl by zaplatit pokutu až půl milionu - místo současných 50 tisíc. Hrozila by třeba těm, kteří po odchodu z veřejné funkce začali pracovat pro firmu, které by pomohli k velké zakázce. Novela také snižuje limitní částky pro získaný movitý majetek z půl milionu ročně na 250 tisíc korun.

Celý článek v dnešním vydání Lidových novin