Archiv zpráv minulých vlád

30. 7. 201512:51

Aktuálně.cz: Politici by měli přiznávat majetek už při nástupu do funkce

Novelu zákona, která ukládá politikům podávat majetkové přiznání při nástupu do funkce, schválila vláda. Nyní ji posoudí zákonodárci, platit by měla od ledna Politici by měli podávat majetková přiznání už při nástupu do funkce. Předávat by je měli do sjednoceného registru, který má vést ministerstvo spravedlnosti. Počítá s tím novela zákona o střetu zájmů, kterou schválila vláda. Novinářům to oznámil ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Novela, kterou nyní posoudí zákonodárci, by měla platit od ledna 2017.

Dienstbier zdůraznil hlavní principy novely. "Je to vytvoření centrální evidence, kam všichni budou místo několika tisíců míst zakládat svá majetková přiznání a která umožní lepší veřejnou i úřední kontrolu," uvedl ministr.

Za podstatné považuje také zpřísnění případných postihů. Novela je podle něj významným protikorupčním nástrojem. Podobně hodnotí schválený návrh premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Jedná se o výrazné změny, které mají za cíl posílit transparentnost a kontrolovatelnost při výkonu veřejné funkce," uvedl Sobotka.
Opozice: Novela neřeší střet zájmů

Opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09) ale považuje novelu za nedostatečnou.

"Neobsahuje totiž vymezení střetu zájmů u těch členů vlády, kteří podnikají," upozornil v tiskovém prohlášení ve zjevné narážce na vicepremiéra, šéfa ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše.

Hodlá proto při projednávání ve Sněmovně prosazovat změny. "Ministři by měli na dobu výkonu vládní funkce povinnost převést svoji firmu do svěřenského fondu a ustanovit jeho správce, který by se o firmu v této době staral," uvedl.
Registr přiznání bude mít na starosti 20 nových zaměstnanců

Ministerstvo spravedlnosti by kvůli registru majetkových přiznání mělo podle předlohy zřídit nový odbor o 20 zaměstnancích, který by vykonával rovněž kontrolní a dohledovou činnost.

Náklady na odbor a provoz registru byly vyčísleny na zhruba 12 milionů korun ročně. Nevládní organizace požadovaly, aby měl kontrolu na starosti nezávislý úřad po vzoru Polska.

Zákonu by podle návrhu měli nově výslovně podléhat ministerští náměstci včetně náměstka ministra vnitra pro státní službu, kancléři obou parlamentních komor a také vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Současný hradní kancléř Vratislav Mynář teprve letos poskytl pouze své oznámení za předminulý rok.
 

...

Celý článek na: http://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/politici-maji-davat-priznani-majetku-pri-nastupu-schvalila/r~9190f77c360611e586d30025900fea04/

Aktuálně.cz: Politici by měli přiznávat majetek už při nástupu do funkce