Archiv zpráv minulých vlád

30. 7. 201516:15

Vicepremiér Bělobrádek: Budoucnost ČR je ve spolupráci škol a firem

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek návštívil 30. července 2015 závod ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi, s vedením firmy jednal o zlepšení spolupráce mezi školstvím, vědou a výzkumem a průmyslem.

Tímto propojováním se zabývá také Rada vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst, které vicepremiér Bělobrádek předsedá. Centrum pro testování a vývoj motorů Česana, kam vicepremiér zavítal, patří mezi nejmodernější zařízení v Evropě, provádějí se zde nejnáročnější testy a měření spalovacích motorů.

"Největší podíl soukromých zdrojů do vědy a výzkumu, téměř 12 procent, jde právě z automobilového průmyslu. Zástupci firem si ale stěžují na nevyužitý potenciál spolupráce s výzkumnými vysokými školami a na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Tuto situaci intenzivně řešíme v rámci sektorových skupin a také ve výboru pro technické vzdělávání Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst," uvedl vicepremiér Bělobrádek.

O této problematice diskutoval vicepremiér také během prohlídky Vysoké školy ŠKODA AUTO, která je jedinou firemní vysokou školou v ČR a kde se automobilka snaží propojovat vzdělání s praxí a vývojem. Na závěr své návštěvy si vicepremiér prohlédl také výrobu vozů Škoda Octavia přímo v provozu.