Aktuálně

21. 8. 201512:25

Kondolence předsedy vlády k úmrtí Egona Bahra

Předseda vlády zaslal německé spolkové kancléřce Angele Merkelové dopis, ve kterém jí vyjádřil soustrast k úmrtí Egona Bahra.

Premiér Sobotka v dopise ocenil odkaz zdůrazňující sílu dialogu, který po sobě zanechal. „Úmrtím Egona Bahra ztrácíme velkého Evropana, který zásadním způsobem přispěl k podpoře politického dialogu napříč železnou oponou,“ uvedl v dopise předseda vlády.

Egon Bahr byl jednou z výrazných postav německé poválečné politiky. Jako blízký spolupracovník spolkového kancléře Willyho Brandta byl jedním z hlavních iniciátorů tzv. nové východní politiky jeho vlády, která vedla k normalizaci vztahů Spolkové republiky Německo se státy východního bloku. V letech 1972 – 1974 měl jako spolkový ministr pro mimořádné úkoly na starosti vztahy s Německou demokratickou republikou, od roku 1974 do roku 1976 působil jako ministr pro hospodářskou spolupráci.

Premiér Sobotka zaslal kondolenční dopis také vicekancléři a předsedovi Sociálnědemokratické strany Německa Sigmaru Gabrielovi, jehož politické strany byl Egon Bahr dlouholetým členem.