Aktuálně

3. 9. 201516:45

Mimořádný summit Visegrádské skupiny k řešení migrační krize se uskuteční v Praze v pátek

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Mimořádný summit premiérů Visegrádské skupiny k tématu migrace, který dnes svolal předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka, se uskuteční v pátek 4. září 2015 v odpoledních hodinách v Praze. Svoji účast na summitu dnes premiérovi Sobotkovi potvrdila předsedkyně polské vlády Ewa Kopacz, slovenský premiér Robert Fico i předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

„Cílem mimořádného summitu zemí V4, který se bude konat tento pátek v Praze, bude mimo jiné přijmout prohlášení o společném postupu zemí V4 v řešení migrační krize v Evropě,“ uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Mimořádný summit svolal premiér Bohuslav Sobotka jako představitel České republiky, která nyní Visegrádské skupině předsedá.

Cílem summitu, který začíná v 15 hodin, bude nalezení společné pozice států Visegrádské skupiny k migrační krizi, kterou budou lídři regionu prosazovat v dalších jednáních s evropskými partnery. Předsedové české, slovenské, polské a maďarské vlády budou debatovat o možné silnější spolupráci na bilaterální i unijní úrovni v oblasti vnějších hranic a posílení angažmá v zemích tranzitu a původu uprchlíků.

Tématem mimořádného summitu bude také nabídka silnější pomoci v oblasti rozvojové spolupráce a zapojení visegrádské skupiny do evropských projektů včetně systému tzv. hotspots, jejichž cílem je prostřednictvím agentur EU poskytnout komplexní a cílenou pomoc členským státům čelícím největším migračním tlakům.

Na zítřejší summit premiérů V4 v pondělí naváže bratislavské jednání předsedy vlády Bohuslava Sobotky se slovenským protějškem Robertem Ficem a rakouským spolkovým kancléřem Wernerem Faymannem, které je pokračováním středoevropského dialogu o migrační krizi.

Program

Více informací a akreditace: /cz/media-centrum/ocekavane-udalosti/4--zari-2015-mimoradny-summit-predsedu-vlad-zemi-visegradske-skupiny-k-reseni-migracni-krize-134069/

V4 Trust: Základem úspěchu visegrádské spolupráce je vzájemná důvěra mezi zeměmi V4.