Aktuálně

13. 9. 201519:10

Vyjádření předsedy vlády k dočasnému obnovení kontrol na hranicích Německa s Rakouskem

Rozhodnutí Německa o dočasném obnovení kontrol na hranicích s Rakouskem bylo možno vzhledem k aktuální uprchlické situaci očekávat. Jde o reakci na napětí, které je uvnitř Schengenského prostoru vyvoláno migrační krizí a silným proudem uprchlíků, který v těchto týdnech míří přes Maďarsko a Rakousko právě do Německa.

Německo má v rámci pravidel Schengenu na takové dočasné opatření právo a v poslední době nejde o první takový případ. Obdobně Německo dočasně obnovilo kontroly na hranicích s ohledem na zajištění bezpečnosti v průběhu summitu G7.

EU nebyla schopna při řešení migrační krize důsledně dodržovat vlastní pravidla a efektivně chránit vnější hranici Schengenského prostoru, proto je nutné nyní přijímat operativní opatření k posílení bezpečnosti jednotlivých států a zvládnutí uprchlického proudu.

Doufám, že německé rozhodnutí zesílí tlak na takový společný evropský postup, který umožní lépe regulovat současný migrační proud už na vnějších hranicích Evropy a současně tam zajistit důstojné podmínky pro žadatele o azyl tak, aby bylo možno odlišit válečné uprchlíky od ekonomických migrantů.

V reakci na dnešní německé rozhodnutí Česká republika v současné době posiluje počty policistů na česko-rakouské hranici tak, aby byla schopna zajistit dodržování zákonů a pravidel, spojených s pohybem osob uvnitř Schengenského prostoru. Situaci bude vláda pravidelně vyhodnocovat a v případě potřeby přijme další nezbytná bezpečnostní opatření.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR