Aktuálně

28. 9. 201523:32

Do USA odletěl s delegací premiéra Sobotky také zraněný český voják

Předseda vlády Bohuslav Sobotka je na pracovní cestě v New Yorku, kde se účastní dvou bezpečnostních summitů. Součástí delegace premiéra Sobotky je rovněž Josef Brychta, český voják, příslušník Armády ČR, který v roce 2014 utrpěl zranění při plnění bojové mise v Afghánistánu.

Desátník Josef Brychta utrpěl střelné zranění nohy při hlídání odpaliště raket a zabezpečení přístupových cest na základně Bagram v Afghánistánu. V rámci humanitárního programu MEDEVAC byl transportován do ČR. I přes několik lékařských zákroků a operací, které podstoupil v České republice, není stav jeho zranění uspokojující.

Ve spolupráci s vojenským oddělením americké ambasády v Praze a Nadačním fondem Regi Base I. byl vyhledán lékařský specialista Dr. J. Dean Cole z Florida Hospital v USA, kde by proběhla operace a následná rehabilitace zraněného desátníka Josefa Brychty.

Proto nyní společně s delegací českého premiéra míří do USA, aby zde podstoupil předoperační vyšetření a rozhodlo se o dalším postupu a případném termínu operace ve Spojených státech amerických.