Aktuálně

29. 9. 201515:49

Vyjádření státního tajemníka pro EU k rozhovoru v týdeníku Respekt a snaze zneužít současnou situaci k politickým útokům

Důrazně se ohrazuji proti účelovým zkreslením mých výroků v tomto rozhovoru, vytrhávání jednotlivých vět z kontextu a naprosté ignoraci pravidel a procesů, podle kterých funguje Evropská unie.

Při rozhovoru pro týdeník Respekt jsem se vyjadřoval k evropské diskusi o dvou rozdílných věcech – rozhodnutí o relokaci 120 000 uprchlíků a návrhu Evropské komise na trvalý relokační mechanismus.

K relokaci 120 000 uprchlíků: Vzhledem k nesouhlasu vlády s kvótami Česká republika od počátku na všech úrovních jednání upozorňovala, že přesouvání uprchlíků po Evropě problém nijak neřeší a nebude fungovat. Vláda podporovala návrh ministra vnitra Milana Chovance, abychom byli proti kvótám až do konce. Byli jsme připraveni hlasovat proti, i kdybychom měli být přehlasováni na místo toho, abychom kývli na kompromis, kterému nevěříme.

K návrhu na trvalý relokační mechanismus: Zde má vláda stejně negativní názor a z aktuálních jednání je jasné, že se k tomuto návrhu negativně staví velká část členských států. O těchto návrzích se povede bitva v dalších měsících a jde o záležitost tak citlivou, že Česká republika od první chvíle trvá na tom, aby se toto téma diskutovalo na úrovni prezidentů a premiérů členských států.

Toto je jasné zadání pro celou českou státní správu a všichni v tomto postupují jednotně tak, aby hájili českou pozici k migrační otázce. Od počátku jsme prosazovali, že musíme řešit tuto otázkou komplexně a především tlačit na omezení uprchlíků do Evropy, účinnou návratovou politiku, pomoc na místě a lepší ochranu evropské hranice. Tento přístup podporovala i zodpovědná opozice a o to více je mi líto, že se nyní jedna z opozičních stran nesmyslně vymezuje vůči postupu, který chrání zásadní české zájmy.

Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti