Archiv zpráv minulých vlád

29. 9. 201517:21

Pavel Bělobrádek: Jen firma, která se nebojí rizika neúspěchu, může být světovým lídrem

Větší propojení sféry výzkumu a inovací se soukromým sektorem a vzdělávacím systémem, který bude schopen vychovávat kvalifikované odborníky pro perspektivní oblasti hospodářství, zdůraznil vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek během dnešní návštěvy předního světového výrobce a distributora moderních lůžek pro nemocniční a sociální péči, společnosti Linet.

Bělobrádek si také prohlédl výrobní závod společnosti ve středočeských Želevčicích. „Společnosti jako je Linet jsou bezesporu příkladem ostatním českým firmám v otázce úspěšného inovativního podnikání. Stát musí v hodnocení projektů více podporovat aplikovaný výzkum a tlačit na komercionalizaci jeho výsledků, aby se opravdu zvyšovala konkurenceschopnost země. Také proto jsme v rámci práce Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst po intenzívní diskusi se zástupci soukromé a akademické sféry, vybrali perspektivní sektory hospodářství, do kterých musíme nasměrovat veřejné finanční zdroje,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek.

Na závěr své návštěvy vicepremiér diskutoval s vedením společnosti a pozvanými hosty na témata konkurenceschopnosti českých firem, integrace inovací do výroby, spolupráce soukromého sektoru a veřejné výzkumné sféry nebo efektivity veřejných finančních prostředků, které plynou do sektoru výzkumu a vývoje.