Aktuálně

14. 10. 20159:20

Premiér Sobotka představil poslancům mandát pro jednání Evropské rady

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes ráno představil poslancům v rámci Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR mandát, se kterým odjíždí vyjednávat tento týden na Evropskou radu. Summit lídrů EU začíná tento čtvrtek. Mandát pro premiéra schválila na svém pondělním jednání vláda ČR.

Dominantním tématem bruselského summitu bude migrační krize. Předseda vlády bude s evropskými partnery hodnotit dosavadní naplňování cílů, které byly stanoveny na mimořádném zářijovém summitu.

Vláda ČR je přesvědčena, že v dalším řešení migrační krize v Evropě je nutné, aby státy EU postupovaly na základě konsenzu a společně. Jako prioritní vidí především důslednou ochranu vnějších schengenských hranic a efektivní návratovou politiku. ČR zároveň odmítá nefunkční řešení v podobě trvalého relokačního mechanismu. 

Česká vláda vidí v blízké budoucnosti dvě geografické priority – západní Balkán a region Blízkého východu a severní Afriky. Přístup EU k nim musí být vyvážený. Zásadní roli při řešení migrační krize pak vidí v roli Turecka.

V zahraničně-politických otázkách se bude Evropská rada zabývat aktuální situací v Sýrii. Závěrečnými dvěma tématy Evropské rady pak bude prohlubování Hospodářské a měnové unie a vztah Spojeného království a EU.