Aktuálně

19. 10. 201515:00

Výjezdní zasedání vlády v Ústeckém kraji

Vláda B. Sobotky dnes jednala v Ústeckém kraji, kde zasedala v rámci svého již druhého výjezdního zasedání. Při společném jednání s Radou Ústeckého kraje vláda schválila prolomení limitů na dole Bílina, projednala opatření pro zlepšení zaměstnanosti v kraji, rozvoj dopravní infrastruktury i kvalitu ovzduší ve strukturálně postiženém Ústeckém kraji.

Začátek jednání již ve vlaku

Pro cestu do Ústeckého kraje využila vláda stejně jako při prvním výjezdním zasedání v Moravskoslezském kraji vlakové spojení národního dopravce, Českých drah. Tentokrát ale zahájila své jednání již v průběhu cesty přímo ve vlaku. Ve speciálním konferenčním voze vláda projednala všechny body, které se přímo netýkaly Ústeckého kraje.

Zvýšení platů pro zaměstnance ve státním sektoru už od 1. listopadu 2015

Vláda rozhodla, že se již od 1. listopadu 2015 zvýší o 3 % platové tarify zaměstnancům ve veřejných službách a správě a rovněž státním zaměstnancům.

Přidáno dostanou hasiči, policisté, učitelé, pracovníci v sociálních službách, tedy profese, které byly v minulých letech dlouhodobě podhodnoceny. K podobnému zvýšení platů přikročil kabinet Bohuslava Sobotky i v listopadu loňského roku.

Od roku 2016 pak stoupnou platové tarify i pro pracovníky ve zdravotnictví. Lékaři i sestry dostanou o 5% navíc. Zároveň vláda zvýší počet platových stupňů u pedagogických pracovníků, čímž umožní lépe zohlednit délku započitatelné praxe.

Více informací v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Pokračování těžby hnědého uhlí v Ústeckém kraji na dole Bílina

Vláda dnes rozhodla o prolomení limitů těžby hnědého uhlí v ÚJsteckém kraji na dole Bílina.

Vládní rozhodnutí vychází z doporučení Ministerstva průmyslu a obchodu, které nechalo zpracovat čtyři nezávislé odborné studie. Částečný posun limitů byl rozsáhle konzultován i se sociálními partnery na tripartitě, se zainteresovanými starosty, zástupci horníků či ředitelem Severočeských dolů.

Více v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu. 

Vládní podpora zaměstnanosti v Ústeckém kraji

Na žádost premiéra Bohuslava Sobotky byl na jednání předložen i materiál o Podprogramu Podpora rozvoje pracovních příležitostí na území Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Pro Ústecký kraj je v podprogramu vyčleněno celkem 100 milionů korun. Tyto prostředky pomohou vytvořit 233 pracovních míst, které budou udržovány po dobu 3 let. Celkové náklady na jedno pracovní místo jsou přitom nižší, než se plánovalo.

V Ústeckém kraji je zároveň možné poskytnout na jedno pracovní místo největší příspěvek – ve výši 6, resp. 8 násobku průměrné mzdy. Pro region je také nyní vyhlášena výzva na podporu zaměstnanosti mládeže. V rámci končícího projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje bylo jen do konce června 2015 podpořeno 1 222 osob, z nichž 675 nalezlo pracovní uplatnění.

Ministerstvo práce a sociálních věcí aktuálně připravuje nový nástroj na podporu pracovní mobility – příspěvek na dopravu za prací do jiného regionu.

Kroky zlepšení ovzduší v Ústeckém kraji 

Ústecký kraj je Ministerstvem životního prostředí řazen mezi zvýhodněné regiony, pokud jde o podmínky čerpání z programů jako Nová zelená úsporám. Projekty v Ústeckém regionu jsou proto bonifikovány 10% navýšením dotace.

V Ústeckém kraji jsou také opakovaně vyhlašovány výzvy na výměnu kotlů, přičemž jen v aktuální výzvě je na tento účel alokováno 162 milionů korun.

V současnosti připravuje Ministerstvo životního prostředí nové programy pro zlepšování kvality ovzduší. Kabinet Bohuslava Sobotky podporuje zároveň i ozdravné pobyty dětí.

Více informaci v tiskové zprávě Ministerstva životního prostředí.


Jednání vlády B. Sobotky v Ústeckém kraji bylo již druhým výjezdním zasedáním vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. První zasedání se odehrálo 22. července 2015 v Moravskoslezském kraji.