Aktuálně

4. 11. 201514:37

Premiér Sobotka informoval předsedu EK Junckera o výrazném navýšení české finanční pomoci v souvislosti s migrační krizí

Premiér Bohuslav Sobotka dnes formou dopisu informoval předsedu Evropské komise Jean-Claude Junckera o mimořádném finančním příspěvku České republiky do fondů a institucí zaměřených na řešení příčin migrační krize a poskytovaní humanitární pomoci. Na pomoc tranzitním zemím a zemím původu poputuje ještě tento rok 105 milionů korun, pro rok 2016 pak vláda vyčlenila dalších 68 milionů.

Mimořádně vyčleněné finanční příspěvky jsou určeny pro svěřenecké fondy EU pro Sýrii, Západní Balkán a Afriku, zvýší se i český příspěvek na aktivity Světového potravinového programu a na podporu humanitárních akcí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Sýrii a Libanonu.

„Mimořádné navýšení finančního příspěvku, který tento týden schválila vláda, ukazuje, že solidární aktivity na pomoc třetím a tranzitním zemím jsou pro Českou republiku jedním z klíčových nástrojů řešení migrační krize. Česká republika pokračuje v pomoci těm, kteří ji teď nejvíce potřebují, protože museli opustit své domovy,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Vláda svým rozhodnutím naplňuje dohodu s evropskými partnery, ke které došlo na Evropské radě v říjnu a navazuje tak na solidární aktivity, které ČR dlouhodobě realizuje v řadě regionálních a unijních projektů.

Vedle finanční pomoci česká vláda poskytuje také materiální pomoc a experty pro zvládání migračních tlaků. V tuto chvíli Česká republika pomáhá v Chorvatsku, Slovinsku a Makedonii. Během října jsme poskytli Chorvatsku 10 velkokapacitních vojenských stanů, včetně vybavení pro 150 lidí, Slovinsku bylo poskytnuto 22 menších stanů, včetně vybavení pro 110 lidí a Makedonii 10 velkokapacitních vojenských stanů, včetně vybavení pro 150 osob. Podobná forma podpory byla poskytnuta také Maďarsku.

Na základě bilaterální spolupráce je nasazeno 50 českých policistů na společné hlídky na maďarském území. Na slovinskou hranici bude vysláno 20 českých policistů. Česká republika dále poskytuje odborníky, technické vybavení a finanční prostředky pro mise a projekty agentury Frontex a EASO. ČR nominovala 15 odborníků do tzv. hotspots v Řecku a Itálii, od minulého roku stoupl také počet českých policistů na operace agentury Frontex, v níž nyní působí 40 Čechů. Česká republika je připravena svůj příspěvek nominovaných národních expertů na základě další výzvy zvýšit.