Aktuálně

9. 11. 201513:08

Vláda schválila mandát premiéra na Vallettský summit k migraci

V pondělí 9. listopadu schválila vláda na svém jednání mandát pro předsedu vlády na summit k migraci, který se uskuteční v maltské La Vallettě ve středu a čtvrtek 11. a 12. listopadu. Na summitu budou jednat evropští lídři s představiteli afrických zemí, ve čtvrtek odpoledne na jednání naváže neformální setkání hlav států a předsedů vlády členských zemí EU.

Vallettský summit k migraci se bude zabývat mimo jiné postupem při boji proti převaděčům, posílení spolupráce EU a Afriky v oblasti účinné návratové politiky a možnostem legální migrace. Pro Českou republiku je stěžejním cílem Vallettského summitu dohoda s Afrikou a Tureckem na společném zvládání migračních toků.

Lídři EU a Afriky budou diskutovat také o lepším zaměření rozvojové spolupráce a podpoře investic v Africe. V rámci summitu podepíší představitelé členských států EU listiny, které ustavují Svěřenecký fond pro Afriku. Právě do toho fondu Česká republika jako zakládající země přispěla částkou 600 tisíc eur.

Česká republika dlouhodobě zdůrazňuje nutnost aktivní spolupráce se zeměmi původu a tranzitu, a vítá proto Vallettský summit jako ztělesnění snahy o větší zapojení třetích zemí do řešení problematiky migrace a do efektivního prohlubování spolupráce. Summit by měl mimo jiné přispět k vyjednávání s africkými partnery v oblasti mezinárodní ochrany, návratů a readmisí. ČR zdůrazňuje nutnost provázání rozvojové a humanitární spolupráce s jasnými a hmatatelnými výsledky právě v těchto oblastech.

Na okraj Vallettského summitu bude premiér Bohuslav Sobotka jednat s evropskými partnery v rámci neformálního zasedání lídrů EU, které svolal stálý předseda Evropské rady Donald Tusk. Českými prioritami při tomto jednání je ochrana vnější hranice a urychlené zřízení tzv. hotspotů a jejich plná funkčnost. To, že se jedná o českou prioritu, dokazují průběžné reakce ČR na výzvy Evropského podpůrného azylového úřadu a agentury FRONTEX na navýšení své pomoci expertů a policistů.