Aktuálně

21. 11. 201516:17

Premiér Sobotka bude v Číně jednat s premiérem, prezidentem i 15 předsedy vlád střední a východní Evropy

Premiér Bohuslav Sobotka navštíví ve dnech 21. – 27. listopadu 2015 Čínskou lidovou republiku. Během oficiální návštěvy se zúčastní setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy ve městě Su-čou. Jednat bude také s prezidentem a premiérem ČLR a zástupci Šanghaje, Pekingu a provincie Hebei.

Česko-čínské vztahy a jejich rozvoj je jednou z priorit vlády Bohuslava Sobotky a návštěva předsedy vlády v ČLR je dalším důležitým krokem v jejich úspěšném rozvoji.

Do Číny odlétá premiér na pozvání premiéra ČLR, aby se zúčastnil čtvrtého summitu předsedů vlád v rámci iniciativy 16+1. Uskuteční bilaterální setkání s prezidentem a premiérem ČLR. Na této cestě bude předsedu vlády doprovázet ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a zástupci dalších resortů i krajů ČR.

Vzhledem k tomu, že jedním z hlavních témat cesty je spolupráce v oblasti vzájemného obchodu a investic, pojede s vládní delegací do Číny také početná delegace podnikatelů, v čele s prezidentem Hospodářské komory ČR a zástupci vysokých škol.

V rámci oficiální cesty se premiér zúčastní ekonomického fóra, setká se se zástupci provincií Šanghaj, Peking a Hebei. Navštíví šanghajský závod Škoda Auto a setká se s řadou vrcholných představitelů nejvýznamnějších finančních institucí nejen Číny, ale celého světa, jako jsou  Industrial and Commercial Bank of China, China Development Bank a China Construction Bank.

Dalšími tématy návštěvy Číny bude vyjednávání o navázání strategického partnerství s ČLR, finální dokument by měl být podepsán při návštěvě prezidenta ČLR v Praze v příštím roce, oblast zdravotnictví a tradiční čínské medicíny nebo ustavení ČR jako finančního a leteckého centra pro ČLR do regionu střední a východní Evropy.