Aktuálně

22. 11. 201512:03

Premiér Sobotka zahájil v Šanghaji česko-čínský podnikatelský seminář

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v rámci své týdenní návštěvy Čínské lidové republiky česko-čínský podnikatelský seminář v Šanghaji. Společně s premiérem Sobotkou vystoupil na semináři také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a zástupce Šanghajské federace průmyslu a obchodu.

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na podnikatelském semináři v Šanghaji:

Vážení velvyslanci Čínské lidové republiky a České republiky, vážení předsedové hospodářské komory Šanghaje a hospodářské komory České republiky, vážení zástupci podnikatelů ze Šanghaje a z České republiky, dámy a pánové,

dovolte mi, abych Vás co nejsrdečněji přivítal na česko-čínském podnikatelském semináři, který se uskutečňuje tady v Šanghaji.

Moje cesta do Číny je spojena s účastí na summitu předsedů vlád zemí střední a východní Evropy a Číny a já mohu s radostí konstatovat, že Česká republika je jedním z motorů spolupráce Číny a zemí střední a východní Evropy.

Máme za sebou řadu mimořádným úspěchů česko-čínské spolupráce a středoevropsko-čínské spolupráce. Já myslím, že stojí za to, abych připomenul Local Leaders Meeting 2014, který se uskutečnil v roce 2014. Health Ministers Meeting, který se uskutečnil v roce 2015 nebo nedávno skončené China Investment Forum, které se uskutečnilo v Praze. Máme za sebou výrazné zvýšení intenzity vzájemné výměny politických a regionálních delegací.

Jsem velmi rád, že vidíme nejenom vynikající vztahy mezi politiky všech úrovní, ale také konkrétní projekty pragmatické spolupráce.

Otevření přímého leteckého spojení mezi Českou republikou a Čínou dne 23. září 2015 vytváří symbolický most pro vás podnikatele i turisty z obou zemí.

Vláda České republiky přijala od loňského dubna řadu konkrétních kroků ke zjednodušení vízového režimu, vydává víza do čtyř pracovních dní a stala se tak v Číně konkurenceschopnou i vůči velkým západoevropským zemím.

Česká republika se také stala evropskou základnou tradiční čínské medicíny. Právě ve spolupráci s Úřadem zdravotnictví Šanghaje jsme otevřeli kliniku Tradiční čínské medicíny ve fakultní nemocnici v Hradci Králové a připravujeme vědecké a výzkumné centrum.

Pilotní projekt ozdravných dětských pobytů 200 čínských dětí, z nichž 40 byly děti ze Šanghaje, postupně přechází do dlouhodobé spolupráce v oblasti lázeňské a zdravotnické turistiky.

Rozsáhlé investice největšího čínského investora ve střední a východní Evropě, Šanghajské finanční a energetické korporace CEFC, v ČR již přesáhly 10 miliard Kč, strojírenská společnost Shaangu Power investovala 1,3 miliardy do brněnské společnosti EKOL, Bank of China otevřela v ČR svoji pobočku a je realizována celá řada dalších čínských investic.

Za mimořádný úspěch považuji, že Čína bude hlavní hostující zemí na nejvýznamnějších oborových aktivitách České republiky, jako je veletrh cestovního ruchu Holiday World Prague 2016 a Mezinárodní strojírenský veletrh 2016 v Brně.

Vážené dámy, vážení pánové,

navázání strategického partnerství s Čínou a pohloubení vzájemné spolupráce je jednou z mých osobních priorit.

Mám dva velké cíle. Vybudovat v Praze finanční centrum a letecký přepravní uzel Číny pro země střední a východní Evropy.  

Na nedávném jednání s ministrem zahraničních věcí ČLR jsme se shodli na tom, že Praha může využít potenciálu výhodné geografické polohy, nezadlužené ekonomiky a druhé nejrychleji rostoucí ekonomiky Evropské unie a zdravého a stabilního finančního sektoru jako vynikající základny pro vstup nejvýznamnějších čínských finančních institucí na středoevropský trh.

Za českou vládu chci potvrdit naši připravenost vytvořit podmínky pro jejich vznik a rozvoj tak, aby mohly využít svého podnikání v ČR jako ideální brány do Evropské unie.

Již v pátek tohoto týdne bude podepsána Dohoda o zapojení České republiky do iniciativy „Nové hedvábné stezky – One Belt, One Road“.

Máme zájem být součástí tohoto významného ekonomického projektu, vidíme v něm výborný základ pro další komplexní spolupráci.

Chceme využít i dalších oblastí spolupráce, ve kterých se obě strany mohou vzájemně doplňovat, jako jsou infrastruktura, výrobní kapacity, energetika včetně jaderné, hi-tech technologie a spolupráce ve finančním sektoru.

Česká republika je tradiční průmyslovou velmocí a ČLR se v této oblasti také velmi rychle rozvíjí.

Velkou příležitostí pro český letecký průmysl je robustní rozvoj čínského trhu malých a středních letadel, letišť a systémů řízení letového provozu.

V rámci mé nadcházející cesty do Číny chci nejen podpořit tradiční oblasti naší spolupráce, ale také pomoci vytvořit další příležitosti pro české kvalitní zboží a pro kvalitní české služby.

Vážení hosté,

s oběma nejvyššími představiteli Čínské lidové republiky budu při své návštěvě Číny projednávat i smlouvu o strategickém partnerství, která by měla být podepsána při příležitosti návštěvy prezidenta ČLR v České republice v příštím roce.

Osobně jsem přesvědčen, že důležitou oblastí vztahů mezi zeměmi je rozvoj mezilidských kontaktů.

Přál bych si, aby velký kvalitativní posun nastal zejména v oblasti vysokoškolského vzdělávání a spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, včetně společného fondu na podporu inovativních myšlenek.

Naše země disponuje velkými kapacitami a propojení vědeckých týmů obou zemí, oblast modernizace a digitalizace průmyslu, a další agendy, jako jsou moderní technologie a nanotechnologie nebo ochrana životního prostředí, jsou perspektivními oblastmi naší spolupráce.

Českou republiku a Čínu pojí úctyhodných 66 let partnerství a přátelství a přesto lze o současné etapě hovořit jako o vůbec nejlepší v celé naší historii.

Těší mne, že vynikající politické vztahy se synergicky doplňují se vzájemnými vztahy vás, podnikatelů. V uplynulých měsících jsme v České republice přivítali řadu nových čínských investorů a věřím, že řada nových kontraktů vznikne i zde během naší návštěvy.

Vážené dámy, vážení pánové,

chtěl bych vám především popřát úspěch v průběhu vašich jednání, těším se na naše setkání, která budou probíhat v průběhu celé naší návštěvy a chtěl bych vám také nyní poděkovat za vaši pozornost.

Děkuji.