Aktuálně

25. 1. 201614:34

Česká republika pošle další dodávky zbraní do Iráku a Jordánska, pomůžou v boji s terorismem

Vláda na svém jednání v pondělí 25. ledna 2016 schválila další darování vojenského materiálu, který zamíří do Iráku a Jordánska. Česká republika tak pokračuje v pomoci v boji proti tzv. Islámskému státu.

Vojenská pomoc do Iráku a Jordánska

Iráku poskytne Česká republika pomoc pro boj s ISIL prostřednictvím USA. Irácká armáda a Kurdové získají přes šest a půl tisíce samopalů a přes sedm milionů nábojů. Další vojenský materiál zamíří do Jordánska.

Česká republika pokračuje v aktivní podpoře bojů s tzv. Islámským státem. Vláda dnes rozhodla o vojenské pomoci Iráku, prostřednictvím USA pošleme irácké armádě a Kurdům přes šest a půl tisíce samopalů a přes sedm milionů nábojů na podporu bojů s ISIL. Další vojenský materiál zamíří z ČR do Jordánska. Při loňské návštěvě Jordánska jsem pomoc v boji s ISIL přislíbil, dnes závazek plníme. Jordánské armádě darujeme náboje pro útočné pušky a kulomety. Boj proti tzv. Islámskému státu je důležitá součást řešení migrační krize, která trápí Evropu. Pro skutečné zastavení migrační vlny je nejdůležitější zastavení válečných konfliktů v Sýrii a Libyi, které rozpoutávají právě bojovníci ISIL.,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Aktualizovaný Akční plán

Koaliční kabinet dnes odsouhlasil Aktualizaci Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR, který je jedním z klíčových dokumentů. Aktualizovaný akční plán se bude soustředit především na prosazení připravené legislativy (především zákona o veřejných zakázkách a stavebního zákona) a efektivní využití prostředků z unijních i jiných zdrojů. Další priority se týkají například zaměstnanosti, průmyslu či rozvoje jaderné energetiky.

Akční plán schválila vláda v prosinci 2015. Materiál reaguje na aktuální i dlouhodobé hospodářské potřeby země.

Komplexnější prevence kriminality

Strategie prevence kriminality na léta 2016 až 2020, kterou dnes schválila vláda, si klade za cíl rozvoj systému prevence kriminality, poskytování pomoci a poradenství obětem trestné činnosti, účinnější resocializaci pachatelů trestné činnosti či účinnější přístup ke kriminalitě v sociálně vyloučených lokalitách.

V rozpočtu Ministerstva vnitra bude na jeho plnění vyčleněno v těchto letech minimálně 300 milionů korun, další prostředky uvolní i jiné resorty. Konkrétně bude strategie rozpracována v navazujícím Akčním plánu, který by měla vláda projednat do konce června 2016.

Česká republika je nyní jednou z nejbezpečnějších zemí v Evropské unii. Meziročně poklesla kriminalita o 14 procent a naopak se zvýšila objasněnost trestných činů. Přispěla k tomu i personální a finanční stabilizace policie. Vláda navíc počítá, že se do roku 2020 posílí policejní sbor o čtyři tisíce členů.

Dalšími schválenými body jsou Systém vyhlašování stupňů ohrožení terorismem, zřízení Rady vlády pro transparentní veřejné zakázky a Národní akční plán ČR pro energii z obnovitelných zdrojů.