Aktuálně

26. 1. 201616:19

Premiér Sobotka svolal mimořádný summit zemí V4. Bude se zabývat řešením migrační krize

Z iniciativy českého předsednictví ve Visegrádské skupině se na pozvání premiéra Bohuslava Sobotky v pondělí 15. února uskuteční v Praze summit předsedů vlád V4. Mezi hlavní témata summitu bude patřit řešení migrační krize a také zhodnocení fungování Visegrádské skupiny u příležitosti letošního 25. výročí V4.

V rámci mimořádného summitu budou země Visegrádské skupiny koordinovat společné pozice před konáním Evropské rady 18. a 19. února v Bruselu.

„Země V4 prokázaly svou dosavadní pomocí zájem na tom, aby Evropská unie migrační krizi zvládla. Naším cílem je i nadále aktivní přístup Visegrádu. Na mimořádném summitu chci proto s premiéry Slovenka, Polska a Maďarska diskutovat opatření, která povedou k důsledné ochraně vnějších schengenských hranic. Jednou z možností je posílení ochrany hranice mezi Makedonií a Řeckem a mezi Bulharskem a Řeckem, tak abychom vytvořili podmínky pro regulaci silného migračního tlaku, který směřuje do Evropy. Chci, abychom spolu s přáteli z V4 připravili záložní řešení pro případ, že nebudou naplněny dohody s Tureckem a při ochraně hranice bude nadále selhávat i Řecko,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Dalším tématem únorového summitu V4 v Praze bude také 25. výročí vzniku Visegrádské skupiny. Premiéři budou bilancovat úspěšné čtvrtstoletí spolupráce visegrádského regionu a projednají také další perspektivy skupiny včetně koordinace společné pozice V4 k reformním návrhům Velké Británie.

Visegrádská trojka vznikla 15. února 1991 na setkání maďarského premiéra Józsefa Antalla, prezidenta ČSFR Václava Havla a polského prezidenta Lecha Wałęsy ve Visegrádu. Na tomto setkání politikové podepsali deklaraci blízké spolupráce tří středoevropských zemí na jejich cestě k evropské integraci. Po rozdělení ČSFR se označení změnilo na Visegrádská skupina.