Archiv zpráv minulých vlád

4. 2. 201615:39

Ministr Dienstbier vítá výzvu TI k přijetí reformy financování stran

Ministr Jiří Dienstbier, který je zároveň předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, aktivně přivítal iniciativu Transparency International (TI), která dnes na tiskové konferenci veřejně vyzvala Poslaneckou sněmovnu k přijetí reformy financování stran.

"V současné době je v Poslanecké sněmovně „zaparkován“ návrh zákona o financování politických stran. V tomto zákoně je klíčovou změnou vznik nezávislého kontrolního úřadu. Bez institucionálního přezkumu (Úřadu na dohled nad hospodařením stran) není možné prohloubit a zefektivnit monitoring, vynucovat sankcemi dodržování pravidel a zvýšit veřejný dohled nad hospodařením stran. Existuje reálné riziko, že bez politické shody nebude touto sněmovnou vůbec projednán, anebo i další sněmovní volby v roce 2017 proběhnou podle stávajících (nedostatečných) pravidel. Proto TI vyzývá vládní koalici: zařaďte napevno projednání zákona na program sněmovny." - praví se ve výzvě TI.

Ministr Dientbier k tomu na svém Twitteru napsal:
"Požadavek TI je správný. Zákon "o čistém" financování politických stran by měl být ve sněmovně projednán co nejdříve. Změna je nutná."
<https://twitter.com/jiridienstbier>

Ministr Dienstbier vítá výzvu TI k přijetí reformy financování stran

 

Tranparentní účty a hnutí ANO
Představitelé Transparency International se dnes dále zabývali existenci fungování tzv. transparentích účtů politických stran. "Bohužel tvrzení, že transparentní účet a jejich finance jsou tím jasné, představuje určité zkreslení a falešné konejšení. Současné transparentní účty politických subjektů jsou v drtivé většinou doplněny o další, klasické „netransparentní“ účty, u kterých odborná ani laická veřejnost nemá přehled o celé struktuře příjmů a výdajů,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci analytik TI Milan Eibl. 
"I přes existenci transparentního účtu stále mohou proudit nepřiznané příjmy či nejasné výdaje," praví ve svém dnešním prohlášení TI. 

Analitici Transparency International také oznámili, že se podrobně věnují financování hnutí ANO jako novému hráči na politickém trhu. Podle nich je nezvyklým faktorem vysoký podíl firem (z celkového počtu dárců minimálně 1/5) ze zemědělského prostředí, jiné strany nic takového nemají.

I v letošním roce budou monitorovat krajské a senátní volby
TI se bude nadále věnovat dalšímu monitoringu, a to konkrétně u nadcházejících podzimních krajských a senátních voleb. Cílem bude nastavit vyšší standard otevřenosti stran při poskytování informací o financování kampaní a přímý tlak na kandidující subjekty přímo během volební kampaně o větší transparentnost.

Výzva Tranparency International:
http://www.transparency.cz/ti-vyzyva-snemovnu-k-prijeti-reformy-financovani-stran-politicke-strany-by-mely-preventivne-prechazet-rizikum-u-problematickych-firemnich-darcu-ti-bude-i-v-letosnim-roce-monitorovat-krajske-a-senatn/