Archiv zpráv minulých vlád

7. 2. 201616:15

Ministr Dienstbier odsoudil žhářský útok na komunitní centrum Klinika

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier kategoricky odsoudil žhářský útok zhruba dvaceti maskovaných osob na autonomní sociální centrum centrum Klinika, který se odehrál v sobotu ve večerních hodinách v Praze 3 - Žižkov.

"Zákeřný žhářský útok na Autonomní sociální centrum Klinika ukázal, kam vede zloba a nenávist. Takové činy jsou v demokratické společnosti naprosto nepřijatelné. Včera večer šel v televizi Schindlerův seznam a z možných asociací mi ještě teď běhá mráz po zádech," řekl v reakci na incident Jiří Dienstbier.

Pražská policie pátrá po skupině 20 maskovaných lidí, kteří v sobotu krátce po půl osmé večer napadli zápalnými lahvemi autonomní sociální centrum, které mimo jiné organizuje sbírku oblečení pro uprchlíky.  Z budovy muselo být evakuováno 19 lidí, jeden z nich byl zraněn.

Kromě ministra Dienstbiera útok odsoudili i premiér Bohuslav Sobotka a další politici. Starostka Praha 3, kde instituce sídlí, svolala na pondělí bezpečnostní grémium.

Žhářský útok souvisí se sobotními demonstracemi radikálů  a vyhrocenou nenávistnou náladou jejich příznivců a vůbec atmosférou v celé společnosti, ve které se začíná silně šířit nenávist, netoleranc a násilí. Ministr Dienstbier proto v této souvislosti nahlas varuje před fašizací společnosti:

 "Pokud připustíme, že místo tolerantní společnosti vznikne nenávistná, tak se to může obrátit proti jakékoliv skupině. Třeba proti zdravotně postiženým, chudým nebo znovu židům. Může to doopravdy být kdokoliv, nakonec  tuto zkušenost už máme z konce 30. let minulého století. Kam až to vedlo, víme - a doufám, že to nikdo nechce opakovat."