Archiv zpráv minulých vlád

9. 2. 201610:57

Deník.cz: Žhářský útok na Kliniku šokoval politiky, Dienstbier připomněl nástup fašismu

Jste srabi. Tak lze vnímat poselství ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) adresované pachatelům žhářského útoku, kteří v sobotu večer podpálili na Žižkově budovu bývalé polikliniky, kde nyní působí autonomní sociální centrum Klinika. Své mínění týkající se počínání agresorů ministr zveřejnil v neděli pozdě večer; přesně 24 hodin po napadení objektu v Jeseniově ulici.

"Útok považuji za zbabělý akt, který potvrzuje nebezpečí fašizace části naší společnosti," konstatoval ministr. V podobném duchu se nechal slyšet i Jiří Dienstbier, jeho stranický a vládní kolega se starostí o resort lidských práv, rovných příležitostí a legislativy. V souvislosti s útokem se zmínil o tom, že jde o atmosféru, která mu připomíná 30. léta, tedy éru minulého století spojenou s nástupem fašismu a nacismu. "Nenávist se může obrátit proti jakékoli skupině," varoval Dienstbier.

Všeobecně se předpokládá, že zmiňovanou nenávistí, která stála v pozadí žhářského útoku, byl zřejmě odpor vůči migrantům a lidem, kteří jim pomáhají. Napovídat tomu může tomu jak jeho načasování na den, kdy se v Praze konala desítka demonstrací lidí odmítajících příliv migrantů převážně muslimského vyznání i těch, kteří smýšlejí přesně opačně, tak i zacílení na centrum, k jehož aktivitám patří mimo jiné i sbírka ošacení pro uprchlíky.

Lidé z Kliniky jsou přesvědčeni, že útočníky maskovanými bílými kápěmi byli neonacisticky smýšlející radikálové známí i z řad fotbalových výtržníků, kteří předtím během konání jednoho shromáždění napadali své odpůrce kameny a tyčemi. Policie, která případ vyšetřuje, již v neděli potvrdila, že v souvislosti s útokem několik lidí vyslýchala - odmítla však uvést jakékoli podrobnosti k případným podezřelým či jejich pohnutkám. "Aby nedošlo k narušení prošetřování, nelze v tuto chvíli z taktických důvodů poskytnout konkrétnější informace," konstatovala Iveta Martínková z ředitelství pražské policie.
Není důvod k nejistotě

To, že názory aktivistů a kriminalistů na to, kdo je původcem útoku, se zřejmě příliš neliší, ovšem naznačil minstr Chovanec ve svém prohlášení odsuzujícím nárůst radikálních postojů "v situaci, kdy pro znejišťování veřejnosti není žádný důvod". "Česká vláda odmítla a nadále odmítá povinné kvóty. Nelegálních migrantů je díky postupu státu, který striktně dodržuje evropské i české zákony, na území ČR necelá stovka," uvedl v přímé souvislosti s počínáním pachatelů žhářského útoku na objekt Kliniky šéf resortu vnitra (který má k poznatkům z prošetřování události jistě blíže než běžní občané). Podobně vyznělo i vyjádření starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09), která se po pondělním jednání bezpečnostního grémia (kdy na radnici byli pozváni zástupci policie, strážníků i hasičů) nechala slyšet, že uprchlická krize by neměla být řešena na úrovni emocí v ulicích.

Oficiálně je prozatím známo, že do Jeseniovy ulice se kolem půl osmé večer přihnula asi 20členná skupina maskovaných osob, které hozenými kameny vytloukly okna a do prostoru označovaného jako kavárna hodily dvě hořící světlice, které zapálily závěs a sedací soupravu; poškodily také podlahovou krytinu. Osmnáct lidí, kteří byli uvnitř, muselo utéct před kouřem. Jednoho muže odvážela sanitka do nemocnice k ambulantnímu ošetření; zranění, zřejmě způsobené hozeným kamenem, si vyžádalo několik stehů na čele. "Kriminalisté v této věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví, obecné ohrožení a poškození cizí věci," uvedla Martínková. Způsobenou hmotnou škodu aktivisté odhadli na 60 tisíc korun, k podobné cifře dospěli i zasahující hasiči: Pavlína Adamcová z jejich centrály připomněla odhad vyčíslený na 50 tisíc. Včasným zásahem bylo uchráněno cca 500 tisíc korun," doplnila s tím, že požár se mohl rozšířit na obytné místnosti v prvním patře a na vstupní halu objektu.

...

Celý článek na: http://www.denik.cz/z_domova/zharsky-utok-na-kliniku-sokoval-politiky-20160208.html

Deník.cz: Žhářský útok na Kliniku šokoval politiky, Dienstbier připomněl nástup fašismu