Aktuálně

10. 2. 201612:28

Sobotka: Elektronická evidence tržeb je důležitým krokem k omezení šedé ekonomiky a narovnání podmínek v české ekonomice

Jsem velmi rád, že se podařilo po mnoha měsících projednávání schválit v Poslanecké sněmovně zákon o elektronické evidenci tržeb, další z důležitých opatření, kterými vláda bojuje za narovnání podmínek v podnikání a proti daňovým unikům. Jde o krok, ke kterému jsme se občanům zavázali ve volebních programech, v programovém prohlášení vlády a nyní jej plníme.

Naší prioritou je sjednotit podmínky pro podnikání a narovnat tržní prostředí v české ekonomice ve prospěch poctivých podnikatelů, kteří v řadě oborů nejsou schopni cenově konkurovat těm, kteří neplatí daně. Chceme, aby podnikatelská sféra měla nastaveny rovné podmínky a řádní podnikatelé mohli daně platit, aniž by tím ohrožovali své podnikání. Zároveň musíme najít takové řešení, které bude efektivní a nebude znamenat výrazné dodatečné náklady pro poplatníky. Účinnost zákona bude taková, aby umožnila dotčeným subjektům, se na spuštění elektronické evidence tržeb dostatečně připravit.

Příjmy, které díky zavedení elektronické evidence tržeb získáme, pomohou zajištění dobrého fungování státu a posílí veřejné služby. Podle odhadu Ministerstva financí by měl státní rozpočet díky zavedení elektronické evidence tržeb získat na daních o cca 18 miliard korun ročně navíc. Konkrétně by mělo jít o posílení rozpočtu obcí o 4 miliardy korun ročně, rozpočtu krajů o 1,5 miliardy korun a státního rozpočtu o 12,5 miliardy korun.

Stát nemůže nečinně přihlížet daňovým podvodům a masivnímu obcházení platných pravidel. Na rozdíl od pravicové opozice ODS a TOP09, která se pokoušela mnoho měsíců zákon zablokovat, jsme přesvědčeni, že pravidla musí platit pro všechny a být také všemi dodržována.

Věřím, že se nyní podaří schválit zákon v co nejkratší době také v Senátu, aby mohlo dojít k jeho zavedení do praxe co nejdříve.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR