Archiv zpráv minulých vlád

11. 2. 201611:00

Avízo: Ministr Dienstbier představí zástupcům byznysu Akční plán pro lepší zastoupení žen ve vedení firem

V pátek 12. února sejde ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier se zástupkyněmi a zástupci firem. Představí jim připravovaný Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016-2018, který chce v nejbližší době předložit vládě k projednání.

Diskusní seminář, který se koná od  9:00 do 11:30 hodin se v Hrzánském paláci,  spolupořádá Úřad vlády s platformou Byznys pro společnost. Tématem budou opatření, která by vedla k většímu zvýšení zastoupení žen v rozhodovacích pozicích obchodních společností, stejně jako sdílení dobré praxe firem, které již dosáhly v této oblasti pokroku.

Semináře se například zúčastní zástupci a zástupkyně Skupiny ČEZ, Pivovarů Staropramen či IBM.

Z výzkumu provedeného v rámci projektu Diverzita2013+, prostřednictvím něhož právě platforma Byznys pro společnost společně s neziskovou organizací Otevřená společnost upozorňuje na nutnost zvýšení zastoupení žen ve vedení státních, městských i soukromých firem, např. vyplývá, že u českých TOP 250 největších firem dosáhlo v roce 2015 zastoupení žen v dozorčích radách 13,9 %. Pro srovnání - stejný index Women on Boards, sestavovaný ve Velké Británii, ukázal, že v dozorčích radách 250 největších akciových společností bylo v roce 2015 v průměru 18 % žen, což je více než dvojnásobek oproti roku 2011.

Seminář si mimo jiné klade za cíl motivovat také české firmy, aby podnikaly konkrétní kroky pro zvýšení zastoupení žen ve svém vedení.