Aktuálně

16. 2. 20169:16

Historicky poprvé se sešli zástupci tripartit všech zemí V4, jednali o energetické bezpečnosti EU i volném pohybu pracovních sil

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v úterý 16. února 2016 historicky první společné zasedání tripartit zemí Visegrádské skupiny. Zástupci zemí České republiky, Polska, Slovenské republiky a Maďarska se setkali v prostorách zámku Štiřín, kde dnes jednají o tzv. balíčku mobility a volném pohybu osob, energetice či výstavbě dopravní infastruktury.

„Jsem rád, že se nám právě ve dnech, kdy si Visegrádská skupina připomíná 25 let od svého založení, podařilo připravit historicky první setkání zástupců tripartit všech zemí V4. Vedení kvalitního sociálního dialogu a diskuse se zástupci odborů a zaměstnavatelů o důležitých vládních rozhodnutích je pro každou zodpovědnou vládu důležité. Na dnešní jednání tripartit V4 jsme zařadili mimořádně aktuální témata, mezi která patří cíle evropské energetiky, jejich udržitelnost a bezpečnost, rozvoj dopravní infrastruktury a volný pohyb pracovníků a služeb jako nutnou prioritu a podmínku pro zachování konkurenceschopnosti uvnitř Evropské unie,“ uvedl k dnešnímu jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Setkání se účastní zástupci všech vlád zemí Visegrádu, za českou stranu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr dopravy Dan Ťok. Slovensko zastupuje ministr hospodářství Vazil Hudák, Maďarsko a Polsko pak náměstkyně a náměstci příslušných resortů. Zaměstnavatele a zaměstnance z České republiky zastupuje na jednání prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.